Κλείσιμο

Επίσημη έρευνα σε βάρος της Λε Πεν για το σκάνδαλο με τα ευρω-κονδύλια

Υπό επίσημη έρευνα, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με την απαγγελία κατηγοριών, τέθηκε στη Γαλλία η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, σχετικά με το σκάνδαλο κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων για τη μισθοδοσία συνεργατών της ενώ βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κ. Λε Πεν ελέγχεται για κατάχρηση εμπιστοσύνης. Η έρευνα διατάχθηκε αφότου η ακροδεξιά πολιτικός κατέθεσε ενώπιον των αρμόδιων λειτουργών, αν και στο παρελθόν είχε αρνηθεί να ανταποκριθεί σε κλήτευση.

Η υπόθεση αφορά κοινοτικά κονδύλια ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία το κόμμα Λε Πεν, το Εθνικό Μέτωπο, φέρεται να διοχέτευε παράνομα, από το 2012, σε υπαλλήλους που εκτελούσαν αμιγώς κομματικά καθήκοντα.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, τα κονδύλια του Ευρωκοινοβουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εργαζόμενους που ασχολούνται με ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Το σκάνδαλο αφορά αρκετούς ευρωβουλευτές του ακροδεξιού κόμματος, ενώ η ίδια η κ. Λε Πεν ελέγχεται για τη μισθοδοσία της προσωπάρχου και του σωματοφύλακά της.

Το Εθνικό Μέτωπο αρνείται τις καταγγελίες, ενώ η κ. Λε Πεν ισχυρίζεται πως υπάρχουν υπόγειες πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κ. Λε Πεν δεν υπηρετεί πια στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς στα μέσα Ιουνίου εξελέγη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται πως η κ. Λε Πεν ερευνάται επίσης για τη χρηματοδότηση παλαιότερων προεκλογικών εκστρατειών της και διότι έχει αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με βίαιες ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: skai.gr