Αμύθητες περιουσίες: 170 δισ. μοιράζονται οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί

Η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού μηνιαίου οικονομικού περιοδικού Trend.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε - Πίεχ, της οποίας η περιουσία φέρεται να ανέρχεται σε 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Novomatic, Γιόχαν Γκραφ, με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών είναι μετοχές σε επιχειρήσεις και ακίνητα.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λιντς είχε δημοσιεύσει παλαιότερα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί (δηλαδή σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων) διαθέτουν πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, όπως διαπίστωνε η έκθεση Wealth Report Europe της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius B, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, στην Αυστρία υπάρχει μια εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου, καθώς τα δύο πέμπτα της ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού.



Όπως τονιζόταν στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου: το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθούσε στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρονταν να καταγράφονται σε Βρετανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

Πηγή: skai.gr