Κλείσιμο

Κίνα: «Μπλόκο» στις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα

Ο κινεζικός οργανισμός πετρελαίου ανακοίνωσε σήμερα πως σταματά την εξαγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα καθώς υπάρχει αδυναμία πληρωμής για τις προμήθειες από την πλευρά της Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters είναι άγνωστο μέχρι τώρα το διάστημα για το οποίο η Κίνα θα σταματήσει την παροχή πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και σημειώνει πως είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμη η συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς η Κίνα είναι ο βασικός ενεργειακός πάροχος της Β. Κορέας.

Το Reuters σημειώνει πως για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Λου Κάνγκ με πηγή πάντως του Υπουργείου να σημειώνει στο Reuters πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί περισσότερο επιχειρηματική και λιγότερη κρατική υπόθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters «η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές απαιτεί πλέον προπληρωμή των εξαγωγών κάτι το οποίο είναι αδύνατο να ικανοποιήσει σήμερα η Βόρεια Κορέα».

Πέρυσι μόνο η Κίνα προχώρησε στην εξαγωγή 96.000 τόνων βενζίνης και 45.000 τόνων πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας 64 εκατ. Δολαρίων προς την Πιονγιάνγκ.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης