Δοκιμασία συνοχής και σταθερότητας για την κυβέρνηση Μέι απόψε στη Βουλή

Στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία ως προς τη συνοχή της υποβάλλεται αργά το απόγευμα η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να ψηφίσει επί των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων και επί τριών τροπολογιών που έχει υποβάλει η αντιπολίτευση.

Καθεμία από αυτές τις ψηφοφορίες, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα τοπική ώρα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση ήττας για την κα Μέι.

Μαζί με τη στήριξη των δέκα βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας DUP η Πρωθυπουργός μπορεί να βασίζεται σε μία πλειοψηφία μόλις 6 βουλευτών.

Χαρακτηριστικό του πόσο λεπτές είναι οι αριθμητικές ισορροπίες είναι ότι η ίδια η κα Μέι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μόλις λίγες ώρες μετά από το ταξίδι της στο Βερολίνο για την προπαρασκευαστική συνάντηση της συνόδου του G20.

Στο Λονδίνο από το Κραν Μοντάνα και τη Διάσκεψη για την Κύπρο έχουν επιστρέψει επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο αύριο. Επίσης, οκτώ Συντηρητικοί βουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν εγκαίρως στο Λονδίνο παρά τη συνέχιση εργασιών σε σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συμμετείχαν.

Η βασική ψηφοφορία θα αφορά την έγκριση ή μη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης όπως αναγνώστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ενδεχόμενη ήττα για την κυβέρνηση θα εκληφθεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξουν απώλειες ψήφων από βουλευτές των Συντηρητικών και του DUP σε αυτή την ψηφοφορία.

Νωρίτερα, ωστόσο, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί τριών τροπολογιών της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία που προξενεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση έχει κατατεθεί από τη βουλευτή των Εργατικών Στέλα Κρίσι και αφορά πρόταση δωρεάν προσφοράς επεμβάσεων άμβλωσης σε γυναίκες από τη Βόρεια Ιρλανδία (όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) σε δημόσια νοσοκομεία στην Αγγλία.

Η πρόταση έχει τύχει κατά καιρούς στήριξης από πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών, με την κυβέρνηση να ανησυχεί για τυχόν απώλειες. Παράλληλα, η έγκριση από την κυβέρνηση αυτής της πρότασης θα την έφερνε σε ρήξη με το DUP που είναι γνωστό για τις υπερσυντηρητικές του θέσεις επί κοινωνικών ζητημάτων.

Η δεύτερη πρόταση τροπολογίας έχει υποβληθεί από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και καλεί την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να επιδιώξει ένα Brexit με όρους όμοιους με αυτούς της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, καθώς επίσης και να τερματίσει τη λιτότητα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών ενδεχομένως να συμφωνούν με τον κορμό της τροπολογίας, το γεγονός ότι περιλαμβάνει αναφορές και σε μια σειρά άλλων πολιτικών του Εργατικού Κόμματος σημαίνει ότι δεν αναμένεται υπερψήφισή της.

Η τρίτη τροπολογία προκαλεί πονοκέφαλο στους Εργατικούς καθώς προέρχεται από εσωκομματικούς επικριτές του κ. Κόρμπιν και καλεί ευθέως σε παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση παρά το Brexit. Η παραμονή στην ενιαία αγορά δεν αποτελεί επίσημη θέση των Εργατικών, ενώ ανοιχτό αφήνεται από την ηγεσία του κόμματος το ενδεχόμενο παραμονής στην τελωνειακή ένωση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο