Οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες μετά τις πιέσεις Τραμπ

Κατά περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 4,3%, αναμένεται να αυξηθούν φέτος οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του NATO και του Καναδά, όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία, σε μία ένδειξη πως οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως οι αμυντικές δαπάνες των 27 εταίρων πλην των ΗΠΑ αυξάνονται ανελλιπώς κατά την τελευταία τριετία, με τη συνολική αύξηση να ανέρχεται σε 46 δισεκ. δολάρια.

«Έχουμε αλλάξει ταχύτητα, η τάση είναι προς τα πάνω και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Το 2016 μόλις πέντε κράτη-μέλη της Συμμαχίας πέτυχαν το στόχο που προβλέπει αμυντικές δαπάνες που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους, ειδικά τη Γερμανία, για υπο-επένδυση σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Ωστόσο, σημαντικό μέρος της φετινής αύξησης πηγάζει από την τόνωση των γερμανικών δαπανών.
Πηγή: skai.gr