Έξι συλλήψεις ύποπτων τζιχαντιστών σε Ισπανία, Βρετανία και Γερμανία

Έξι νέες συλλήψεις ατόμων ύποπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτους πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για προσηλυτισμό και ριζοσπαστικοποίηση εν δυνάμει μελών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά από συνεργασία της ισπανικής και της βρετανικής αστυνομίας, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ένας στη Βρετανία και ένας στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από τις χώρες αυτές συνεργάστηκαν αξιοποιώντας υπηρεσίες της ΕΕ που συνδέονται με την καταπολέμηση του εγκλήματος στις χώρες μέλη. Υπηρεσίες τέτοιες είναι η Europol, της Eurojust και της Sirene.

Οι συλληφθέντες ενεργούσαν στο διαδίκτυο και μοιράζονταν βίντεο με βίαιο περιεχόμενο ενώ οργάνωναν μυστικές εβδομαδιαίες συναντήσεις για τον προσηλυτισμό και τη στρατολόγηση νέων στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα πρώτα βήματα για την εξάρθρωση του συγκεκριμένου πυρήνα έγιναν το 2015 όταν οι αρχές εντόπισαν ιστοσελίδα που περιείχε βίντεο τα οποία έδειχναν τον προσηλυτισμό, τη σύλληψη και την μετάβαση στη Συρία ενός νεαρού μουσουλμάνου, κατοίκου Ισπανίας.

Ο δημιουργός αυτών των βίντεο ήταν ένας υπερσυντηρητικός σαλαφιστής ιμάμης που τελικά συνελήφθη στη Βρετανία στο πλαίσιο της επιχείρησης και, σύμφωνα με το υπουργείο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον παρακολουθούσαν στενά.

Πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Μαγιόρκα, όπου συνάντησε τους τέσσερις συλληφθέντες στην Ισπανία και τους κάλεσε να συλλάβουν και να προσηλυτίσουν άλλους, ανέφερε το υπουργείο.

Ο συλληφθείς στη Γερμανία είχε επαφές με τους υπόλοιπους και είχε συμμετάσχει σε βίντεο στρατολόγησης από μέλη της οργάνωσης.

Από τον Ιούνιο 2015 που η Ισπανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο 4 δηλαδή το δεύτερο υψηλότερο. Από τότε η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει 178 υπόπτους για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις.
Πηγή: skai.gr