Φιλιππίνες: Φόβοι για πολλούς νεκρούς αμάχους από τις θηριωδίες στο Μαράουι

Η αγριότητα των ισλαμιστών μαχητών που συμμάχησαν με το Ισλαμικό Κράτος και κατέλαβαν την νότια πόλη των Φιλιππίνων Μαράουι έχει πιθανότατα προκαλέσει τον θάνατο πολλών αμάχων προειδοποιεί ο στρατός των Φιλιππίνων ο οποίος εδώ και πέντε εβδομάδες μάχεται κατά των ανταρτών. 

Μέχρι στιγμής οι αρχές είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν το θάνατο 27 κατοίκων αλλά υπάρχει και «ένας σημαντικός αριθμός νεκρών» που έχουν δει οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την εμπόλεμη περιοχή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ρεστιτούτο Παντίλα.

«Ο αριθμός των νεκρών που έχουμε μέχρι στιγμής είναι 27 αλλά σίγουρα αυτός θα αυξηθεί όταν θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε επίσης ότι όλοι αυτοί οι αναφερόμενοι θάνατοι οφείλονται στις «φρικαλεότητες που διαπράττονται από τους τρομοκράτες».

Ο στρατός λέει πως μεταξύ αυτών των θηριωδιών οι ισλαμιστές εξαναγκάζουν τους κατοίκους να λεηλατήσουν σπίτια, να πολεμήσουν μαζί τους ή να γίνουν σκλάβοι του σεξ για τους ίδιους. 

Ο στρατός δεν σχολίασε την πιθανότητα ο πραγματικός αντίκτυπος των μαχών να είναι πολύ πιο σοβαρός για τους κατοίκους από ό, τι μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί.

Εν τω μεταξύ οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τις καταστροφές δηλώνουν πρόθυμοι να ξεκινήσουν μια επικίνδυνη αποστολή κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους φόβους για μεγάλο αριθμό νεκρών κατοίκων.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί σχεδόν 290 ισλαμιστές, 70 στρατιώτες και 27 κάτοικοι. 

Σημειώνεται ότι η πόλη Μαράουι που αριθμεί 20.000 κατοίκους έχει καταστραφεί και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της έχουν φύγει.
Πηγή: skai.gr