Βενεζουέλα: Ελικόπτερο ρίχνει χειροβομβίδες στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μαδούρο, που είναι αντιμέτωπος από την 1η Απριλίου με ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία, επεσήμανε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας εναντίον του από τη δεξιά που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί 76 άνθρωποι, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

«Έχω θέσει σε συναγερμό το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων για να υπερασπιστούν την τάξη. Αργά ή γρήγορα θα βρούμε το ελικόπτερο αυτό και αυτούς που εξαπέλυσαν την τρομοκρατική επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα του Δημοσιογράφου στο προεδρικό μέγαρο.

Το προεδρικό μέγαρο φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και τεθωρακισμένα.
Ο Μαδούρο δεν αναφέρθηκε σε θύματα ή ζημιές από την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, τέσσερις χειροβομβίδες «κολομβιανής προέλευσης και ισραηλινής κατασκευής» ερίφθησαν εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ 15 σφαίρες έπεσαν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχεται συχνά επικρίσεις από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για τις αποφάσεις του που στηρίζουν τον Μαδούρο. 

Ο τοπικός Τύπος μετέδωσε βίντεο που δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με στολή παραλλαγής, ο οποίος δηλώνει ότι είναι αξιωματικός της αστυνομίας και φέρεται να είναι ένας από αυτούς που βρίσκονταν στο ελικόπτερο. Στο βίντεο εμφανίζεται περιστοιχισμένος από ένοπλους άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπα και καλεί τους πολίτες της Βενεζουέλας να αντισταθούν «στην τυραννία». Ο ίδιος λέει ότι το όνομά του είναι Όσκαρ Πέρες.

«Είμαστε ένα συνασπισμός εργαζόμενων στον στρατό, αστυνομικοί και πολίτες που επιζητούν την ισορροπία και είναι ενάντια σε αυτή την εγκληματική κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση που διαβάζει. «Δεν ανήκουμε σε κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα», προσθέτει.

«Πρόεδρε Μαδούρο, απαιτούμε να παραιτηθείς αμέσως (…) και να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές», τονίζει η ανακοίνωση που διαβάζει ο Πέρες.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Βενεζουέλας, ο άνδρας λέει: «Ζητάμε να μας συνοδέψετε σε αυτή τη μάχη και να βγείτε στον δρόμο (…) Αποστολή μας είναι να ζούμε στην υπηρεσία του λαού».
Η κυβέρνηση κάλεσε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ένωση (MUD) και την καθολική εκκλησία να «καταδικάσουν έντονα τα γεγονότα αυτά και να αποκηρύξουν τη βία».
Η MUD δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ένας από τους ηγέτες της, ο Φρέντι Γκερέρα, εκτίμησε ωστόσο σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το ελικόπτερο» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις νέες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Μια από τις χειροβομβίδες δεν εξερράγη και το ελικόπτερο που χρησιμποιήθηκε για την επίθεση ανήκει στην υπηρεσία εγκληματολογίας της Βενεζουέλας, επεσήμανε ο Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιλότος του ελικοπτέρου ήταν ο πιλότος του πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Ονομάζεται Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρες και πρόκειται για έναν στρατηγό εν αποστρατεία ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τον στρατηγό αυτό ότι συμμετέχει στις προετοιμασίες για πραξικόπημα.

Ο στρατηγός Τόρες, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε σήμερα «ανοησίες» τις κατηγορίες του προέδρου για τη φερόμενη σχέση με του με την CIA.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση αναγνώρισε τον πιλότο ως τον Όσκαρ Πέρες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για μια «κλιμάκωση» στη «στασιαστική επίθεση των ακραίων στοιχείων της δεξιάς».

Ο Μαδούρο είχε προειδοποιήσει χθες ότι αν η Βενεζουέλα «βυθιστεί στο χάος και τη βία, θα πολεμήσουμε». «Αυτό που δεν έγινε με την ψήφο, θα γίνει με τα όπλα», τόνισε, ενώ ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ «να σταματήσει την τρέλα» της αντιπολίτευσης, η οποία έχει εντείνει τις διαδηλώσεις από τον Απρίλιο.
Πηγή: skai.gr