Κλείσιμο

Η Ευρώπη θύμα κυβερνο-επίθεσης με ransomware για δεύτερη φορά σε δύο μήνες

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία δεκάδων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων προκάλεσε το νέο κύμα κυβερνο-επιθέσεων που χτύπησε σήμερα Τρίτη την Ευρώπη – κυρίως την Ουκρανία – τη Ρωσία και δευτερευόντως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπεύθυνο κακόβουλο λογισμικό είναι τύπου ransomware, δηλαδή «κλειδώνει» τον υπολογιστή τον οποίο προσβάλει και στη συνέχεια ζητά λύτρα ώστε να επιτρέψει στον χρήστη να ανακτήσει τα αρχεία του.

Η κυρίαρχη αίσθηση είναι πως η επίθεση οφείλεται στον τύπο ιού Petya, όμως η ρωσική εταιρεία Kaspersky εκτιμά ότι πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενο κώδικα τον οποίο αποκαλεί NotPetya – δηλαδή «όχι το Petya».

Για την ώρα δεν είναι σαφές πώς συνδέοντα τα διάσπαρτα πλήγματα, με τις υπηρεσίες ασφαλείας σε πολλές Δυτικές χώρες να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά πλήγματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα κενά που υπάρχουν στην κυβερνο-άμυνα, καθώς θυμίζουν τη μαζική κυβερνο-επίθεση που έλαβε χώρα τον Μάιο με το ransomware WannaCry, που χτύπησε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες. Κυριότερο θύμα τότε ήτα το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Ανάμεσα στα θύματα της σημερινής επίθεσης βρίσκονται η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο, η Maersk, που έχει έδρα τη Δανία, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft και η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Merck στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται πως καταγράφηκαν στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων επλήγησαν η κεντρική τράπεζα, εμπορικές τράπεζες, η υπηρεσία ταχυδρομείων, η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού και άλλα κρατικά δίκτυα.

Ανάμεσα στα «θύματα» ήταν και η υπηρεσία παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα του Τσέρνομπιλ, καθώς το προσωρινό κλείσιμο του ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης υποχρέωσε τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τους παλιούς χειροκίνητους μετρητές.

Μέσα σε λίγες ώρες η επίθεση είχε προσλάβει σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, με το επίκεντρο ωστόσο να παραμένει η Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μεγάλη διαφημιστική εταιρεία WPP ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματά της έχουν επηρεαστεί από πιθανό χάκινγκ.
Πηγή: skai.gr