Νέο μπαράζ κυβερνο-επιθέσεων χτύπησε την Ευρώπη

Νέο κύμα κυβερνο-επιθέσεων παγκόσμιας κλίμακας, με επίκεντρο την Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.

Αρχικοί στόχοι φαίνεται πως ήταν κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όμως στη συνέχεια το πρόβλημα επεκτάθηκε στη Ρωσία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Ινδία.

Μεταξύ άλλων, προβλήματα έχουν καταγραφεί στην κεντρική τράπεζα, την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, το εθνικό ταχυδρομείο και το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο.

Ακολούθησαν πλήγματα στην μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο, την Maersk, που έχει έδρα στη Δανία, και στον ρωσικό κρατικό κολοσσό πετρελαίου Rosneft. Το χτύπημα στη Maersk προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης, ενώ η Rosneft υποστηρίζει πως οι κεντρικές λειτουργίες της παραμένουν ανέπαφες.

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για χτύπημα στην διαφημιστική εταιρεία WPP, που βρίσκεται στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται κακόβουλο λογισμικό που θυμίζει ή αποτελεί εξέλιξη του ιού WannCry, ο οποίος χτύπησε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική τον Μάιο.

Ο WannCry «κλειδώνει» τους πληγέντες υπολογιστές και τους «απελευθερώνει» και έχει «κλειδώσει» μόνο αφότου ο χρήστης καταβάλει λύτρα.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση των κυβερνο-επιθέσεων.

Στο παρελθόν η Ουκρανία έχει επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία για ανάλογες επιθέσεις.

Λόγω της κυβερνοεπίθεσης η οποία μαίνεται στην Ευρώπη οι αρχές ελέγχου του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσενρόμπιλ ανακοίνωσαν πως ο έλεγχος της ραδιενέργειας πέρασε σε χειροκίνητη λειτουργία προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος από πιθανή επίθεση.
Πηγή: skai.gr