Οδό ανεφοδιασμού των ισλαμιστών εντόπισε ο στρατός των Φιλιππίνων

Ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε μία οδό ανεφοδιασμού που επέτρεπε στους ισλαμιστές, που έχουν καταλάβει μέρος της πόλης Μαράουι στο νησί Μιντανάο, να εισάγουν πυρομαχικά και να απομακρύνουν τους τραυματίες και με αυτό τον τρόπο να αντιστέκονται επί πέντε εβδομάδες.

Στις 23 Μαΐου εκατοντάδες τζιχαντιστές κρατώντας τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν πολλές συνοικίες του Μαράουι. Έκτοτε παραμένουν στην πόλη και αντιστέκονται στους βομβαρδισμούς από την αεροπορία και τον στρατό των Φιλιππίνων, αλλά και στις χερσαίες μάχες.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζο-αρ Χερέρα εκπρόσωπο του στρατού, οι ισλαμιστές διέσχιζαν με βάρκα τη λίμνη Λανάο, στις όχθες της οποίας βρίσκεται το Μαράουι, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική πόλη των Φιλιππίνων.

Ο στρατός ανακάλυψε το πέρασμα αυτό αφού συνέλαβε έναν άνδρα που χρησιμοποιούσε μια βάρκα για να ανεφοδιάσει τους τζιχαντιστές με πυρομαχικά και να απομακρύνει τους τραυματίες.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλο το νησί Μιντανάο, όπου ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, κατηγορώντας τους ισλαμιστές ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν εκεί «χαλιφάτο».

Μαχητές από την Τσετσενία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία περιλαμβάνονται μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών στη Μαράουι.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί σχεδόν 400 άνθρωποι, εκ των οποίων 290 ισλαμιστές και 70 στρατιώτες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Οι περισσότεροι από τους 200.000 κατοίκους της πόλης έχουν φύγει και το μεγαλύτερο μέρος της είναι πλέον κατεστραμμένο. Ο στρατός προσπαθεί να επιβεβαιώσει αν ο επικεφαλής του ΙΚ στις Φιλιππίνες, ο Ισνιλόν Χαπιλόν, που είναι και επικεφαλής και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, έχει επίσης διαφύγει. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον έχουν επικηρύξει για πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ο στρατός κατήγγειλε σήμερα ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη Μαράουι έχουν εξαναγκαστεί από τους ισλαμιστές να λεηλατήσουν σπίτια, να πολεμήσουν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων και να γίνουν σκλάβοι του σεξ για τους αντάρτες.

Επικαλούμενος μαρτυρίες από κατοίκους της Μαράουι που είτε δραπέτευσαν είτε διασώθηκαν ο Χερέρα επεσήμανε ότι κάποιοι αιχμάλωτοι αναγκάστηκαν να ασπαστούν το ισλάμ, να μεταφέρουν τραυματίες αντάρτες σε τεμένη και να παντρευτούν τους ισλαμιστές.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τους τζιχαντιστές, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντουλάχ Μάουτε, ένας από τους δύο αδελφούς που δημιούργησαν την ομώνυμη οργάνωση που ηγείται της εξέγερσης, επιθυμεί να ανταλλάξει τον καθολικό ιερέα που κρατά με τους γονείς του που συνελήφθησαν νωρίτερα τον Ιούνιο.
Πηγή: skai.gr