Κλείσιμο

Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον καρκίνο του Σιαομπό λέει η σύζυγός του

Ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό δεν επιδέχεται εγχείρηση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ανακοίνωσε η σύζυγός του, την ώρα που αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία που του παρέχεται.

Ο 61χρονος Λιου εξέτιε ποινή φυλάκισης 11 ετών από το 2009, στην Κίνα, για «υποκίνηση εξέγερσης κατά της κρατικής εξουσίας», αφού ήταν ένας από τους συντάκτες της Χάρτας 08, με την οποία ζητούσε ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Στις 23 Μαΐου διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο στο ήπαρ στο τελικό στάδιο και αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε λαμβάνει θεραπεία σε νοσοκομείο της Σενγιάνγκ.

Ένα βίντεο στο οποίο η σύζυγός του Λιου Σια, που βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό αφότου ο άνδρας της τιμήθηκε με το Νόμπελ, κλαίει και μιλά για την κατάσταση της υγείας του συζύγου της αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο Διαδίκτυο.

«Δεν μπορούν να του κάνουν επέμβαση, δεν μπορούν να κάνουν ακτινοθεραπεία, δεν μπορούν να κάνουν χημειοθεραπεία», αναφέρει η Λιου Σια, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο.

«Λένε ότι ο καρκίνος του έχει εξαπλωθεί πολύ για άλλες θεραπείες, όμως επειδή δε μπορούμε να συναντήσουμε τους γιατρούς που τον έχουν αναλάβει, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο Λιου και η σύζυγός του επιθυμούσαν ο αντιφρονών να επιστρέψει στο Πεκίνο για να λάβει θεραπεία, όμως οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του.

Σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία της επαρχίας Λιαονίνγκ, ο Λιου παρακολουθείται από οκτώ «πολύ γνωστούς ειδικούς ογκολόγους», όμως Δυτικοί πολιτικοί και ακτιβιστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ποιότητα της θεραπείας που λαμβάνει.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να του επιτρέψουν ελευθερία κίνησης

«Ζητάμε από τις κινεζικές αρχές όχι μόνο να του επιτρέψουν να κινείται ελεύθερα, αλλά και επίσης να επιτρέψουν στη Λιου Σια να βγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα Μέρι Μπεθ Πόλεϊ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρά την είδηση για την απελευθέρωση του Λιου από τη φυλακή για να λάβει θεραπεία, «παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα».

«Ζητώ από τον πρόεδρο Τραμπ να ζητήσει την άμεση μεταφορά του Λιο Σιαομπό στις ΗΠΑ για ανθρωπιστικούς λόγους», πρόσθεσε.

Περίπου 70 υποστηρικτές του Λιου βγήκαν στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή του, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το Πεκίνο επέκρινε σήμερα έντονα «τις ανεύθυνες δηλώσεις» των ΗΠΑ να δοθεί στον Λιου «ελευθερία κινήσεων».

«Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει ή να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις για τις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ.

«Η Κίνα είναι μια χώρα που κυβερνάται από το κράτος δικαίου, όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», πρόσθεσε.

Η ζωή και το έργο του


Ο Λιου Σιαομπό γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1955 στην πόλη Τσανγκτσούν της επαρχίας Τζιλίν στην Κίνα. Αρχικά δούλεψε σε ένα χωριό στην Κίνα και ύστερα σε μια οικοδομική εταιρία.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τζιλίν και στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Μεταξύ 1988 και 1989 ήταν επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ο Λιου Σιαομπό βρισκόταν στις ΗΠΑ, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το 1991 καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και υποκίνηση, ωστόσο δεν του επιβλήθηκαν ποινές. Το 1996 καταδικάστηκε για αναμόρφωση μέσω εργασίας για τρία χρόνια επειδή άσκησε κριτική για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε συνολικά 4 φορές. Κατά την περίοδο της τρίτης φυλάκισής του παντρεύτηκε τη Λιου Σια. Η τελευταία ποινή προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ σε αυτόν προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας, η οποία είχε δηλώσει πως θα κινηθεί εναντίον της Νορβηγίας, ωστόσο ο Νορβηγός υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως η αντίδραση της Κίνας είναι περιττή, διότι η επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του βραβείου Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από την νορβηγική κυβέρνηση.


Πηγή: skai.gr