Τραμπ προς Μόντι: Να άρεις τα εμπόδια στις εισαγωγές στην Ινδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των ινδικών εισαγωγικών φραγμών, κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια να εκφράσουν τη σημασία της δυνατής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, ο Τραμπ και ο Μόντι έδειχναν άνεση μεταξύ τους. «Εκτιμώ ιδιαίτερα την ισχυρή δέσμευσή σας στην βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», είπε ο Μόντι στον Τραμπ, «είμαι σίγουρος ότι υπό την ηγεσία σας μια αμοιβαία επωφελής στρατηγική συνεργασία θα αποκτήσει νέα δυναμική, και θα φθάσει υψηλότερα επίπεδα».

Ο Τραμπ ήταν επίσης φιλικός αλλά διευκρίνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ισορροπία στην εμπορική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας, μία προεκλογική του υπόσχεση που αποζητά την επέκταση των αμερικανικών εξαγωγών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Πέρσι, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ινδία έφθασε σχεδόν τα 31 δις δολάρια (28 δις ευρώ). Είπε ότι θέλει μια εμπορική σχέση η οποία να είναι «δίκαιη και αμοιβαία».

«Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας και να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα με τη χώρα σας» είπε ο Tραμπ.

Πρόσθεσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την πρόσφατη παραγγελία της Ινδίας 100 νέων αμερικανικών αεροπλάνων και ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας, ιδιαίτερα μακροπρόσθεσμων συμβολαίων για την αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου.

Ο Μόντι ήρθε στην Ουάσιγκτον για να ανανεώσει μια σχέση που έχει μείνει πίσω ενώ ο Τραμπ εστιάστηκε στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με τον εχθρό της Ινδίας, την Κίνα.
«Το μέλλον της συνεργασίας μας είναι πιο αισιόδοξο από ποτέ» είπε ο Τραμπ. Στελέχη της κυβέρνησης τόνισαν την επιρροή που έχουν και οι δύο ηγέτες στα κοινωνικά μέσα, με περισσότερο από 30 εκατομμύρια να παρακολουθούν τον κάθε ηγέτη στο Twitter, ως απόδειξη της συμφωνίας των χαρακτήρων τους, και προέβλεψαν ότι η συνάντησή τους θα είναι φιλική.

Ο Τραμπ παρέθεσε το πρώτο επίσημο γεύμα σε ξένο ηγέτη, με δείπνο εργασίας, στον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, πέντε γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή στον Τραμπ εκφράζοντας ανησυχία για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ινδία. 

Πηγή: skai.gr