Βραζιλία: Σε 12ετη κάθειρξη καταδικάστηκε ο ΥΠΟΙΚ του πρώην προέδρου Λούλα

Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε στη Βραζιλία ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών του αριστερού προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, γινόμενος ένα από τα επιφανέστερα «θύματα» της έρευνας-μαμούθ πάνω σε σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς που είχαν ως επίκεντρο την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrobras.

Ο Αντόνιο Παλόσι, ιδρυτικό στέλεχος του Κόμματος των Εργατών που είχε επίσης υπηρετήσει ως προσωπάρχης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο δικαστής Σέρζιο Μόρο χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό κύριο διαχειριστή των μιζών που έρεαν ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και στην κατασκευαστική εταιρεία Odebrech, η οποία ήταν εργολάβος της Petrobras. «Η ευθύνη ενός υπουργού είναι τεράστια και, συνεπώς, αντίστοιχη πρέπει να και η ποινή όταν διαπράττει εγκλήματα», επισήμανε ο δικαστής κατά την ανάγνωση της ποινής.

Η βαριά καταδίκη αυξάνει την πίεση στον κ. Παλόσι να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές Αρχές και να αποκαλύψει ύποπτες ενέργειες άλλων στελεχών του Εργατικού Κόμματος ώστε να μειώσει την ποινή του. Τέτοια εξέλιξη που θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες του κ. Λούλα να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2018.

Ο κ. Λούλα βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά. Αφορμή είναι ένα παραθαλάσσιο ακίνητο που έλαβε από την κατασκευαστική OAS, η οποία επιδίωκε να της ανατεθούν έργα από την Petrobras.

Στα «κάρβουνα» και ο Τέμερ

Τα σκάνδαλα όμως δεν αγγίζουν μόνο την αριστερά. Εντός των επόμενων ημερών ο ανώτατος εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανότ αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ακόμα και κατηγορίες σε βάρος του σημερινού κεντροδεξιού προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο κ. Ζανότ θα ενημερώσει το Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο κ. Τέμερ εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, με βάση τις καταθέσεις στελεχών της εταιρείας συσκευασίας τροφίμων JBS, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για μίζες σχεδόν πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στον νυν πρόεδρο.

Ωστόσο, η υπόθεση δύσκολα θα καταλήξει σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η παραπομπή προϋποθέτει πλειοψηφία δύο-τρίτων στην κάτω Βουλή.
Πηγή: skai.gr