22 εκατ. ανασφάλιστους θα «γεννήσει» το αντι-Obamacare των Ρεπουμπλικάνων

Περίπου 22 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες θα χάσουν την ασφάλισή τους έως το 2026 με βάση το νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι ώστε να καταργήσουν το σύστημα περίθαλψης του τέως προέδρου Ομπάμα – το περίφημο Obamacare – σύμφωνα με το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Πρόκειται για ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το νομοσχέδιο που υπερψήφισε το Μάιο η Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο θα στερούσε την κάλυψη από 23 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να θέσουν το πλάνο τους σε ψηφοφορία μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού, που είναι ακομμάτιστο όργανο, εκτιμά ότι μόνο το 2018 το νομοσχέδιο της Γερουσίας θα αυξήσει τον αριθμό των ανασφάλιστων σε σχέση με το Obamacare κατά 15 εκατομμύρια άτομα.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» σε βάθος δεκαετίας θα το υποστούν οι φτωχοί, καθώς το νομοσχέδιο της Γερουσίας προβλέπει μεγάλες περικοπές 772 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρόγραμμα Medicaid, το οποίο καλύπτει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Το CBO σημειώνει πως η νέα Ρεπουμπλικανική πρόταση θα οδηγήσει μεν σε μείωση των ασφάλιστρων από το 2020 κι έπειτα, όμως αυτό θα οφείλεται εν μέρει στην μείωση των ιατρικών αναγκών που θα καλύπτει εγγυημένα η ασφάλιση.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο θα περιορίσει το έλλειμμα κατά 321 δισεκατομμύρια δολάρια από φέτος έως και το 2026.

Σε αυτό το μέτωπο η πρόταση της Γερουσίας είναι σαφώς καλύτερη από την πρόταση της Βουλής, η οποία θα «έκοβε» μόλις $119 δισεκ. κατά την επίμαχη δεκαετία.

Πολιτικό πλήγμα (;)

Η  έκθεση του CBO αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, να θέσει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία εντός της εβδομάδας ή τουλάχιστον πριν τη διακοπή των εργασιών για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, με 52 έδρες σε σύνολο 100, και πέντε γερουσιαστές τους έχουν ήδη εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, άλλοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η ψήφος τους θα κριθεί από τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα σκιαγραφούσε το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Το πόρισμα του CBO αυξάνει τον κίνδυνο τορπιλισμού του νομοσχεδίου από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους, εξέλιξη που θα επέφερε βαρύτατο πολιτικό πλήγμα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει την αντικατάσταση του Obamacare ως πολιτική προτεραιότητα.
Πηγή: skai.gr