Κλείσιμο

Βρετανία: Συμφωνία Συντηρητικών-DUP για στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας

Συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας για στήριξη της μειοψηφικής κυβέρνησης των Συντηρητικών, κατάφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «μετά από εβδομάδες σκληρών διαβουλεύσεων», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Independent. .

Βάσει της συμφωνίας, οι δέκα βουλευτές του DUP θα στηρίζουν την κυβέρνηση των Τόρις στις σημαντικές ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν επισήμως στην κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών εστιάστηκαν, σχεδόν αποκλειστικά, στην προοπτική του Brexit και το ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Βόρεια Ιρλανδία η οποία στοχεύει σε μεγαλύτερα κονδύλια για τις δημόσιες υπηρεσίες της.  

Η ηγέτιδα του DUP, Αρλίν Φόστερ, χαιρέτησε από κοινού με τη Μέι τη συμφωνία των δύο κομμάτων. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνεται πως οι δύο παρατάξεις μοιράζονται πολλές κοινές αξίες και χαρακτηρίζουν, αμφότερες, τη συμφωνία «πάρα πολύ καλή».

Αν και όλες λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, υπενθυμίζεται πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα επεδίωκε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περιοχή και παραχωρήσεις στους βετεράνους Βρετανούς στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στο κόμμα και την οποία είχε επικαλεστεί στο πρόσφατο παρελθόν το πρακτορείο Reuters.

Στις εκλογές της 9ης Ιουλίου το Συντηρητικό κόμμα είχε συγκεντρώσει 318 έδρες, χάνοντας 12 έδρες μαζί με την αυτοδυναμία του, την ώρα που οι Εργατικοί κέρδιζαν 30 ανεβαίνοντας στις 262.

Μεγάλος χαμένος ήταν το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα της Στέρτζον που έχασε 21 έδρες μένοντας στις 35, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στη Σκωτία, που επιδίωκε η πρώτη υπουργός του σκωτικού τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου .

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα που στηρίζει και επισήμως πλέον τη Μέι, είναι πέμπτο στο βρετανικό κοινοβούλιο, πίσω από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφηκε από τον Γκάβιν Γουίλιαμσον από την πλευρά των Τόρις και τον Τζέφρι Ντόναλντσον του DUP, υπό το βλέμμα των Μέι και Φόστερ.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας