Κλείσιμο

Ένας 36χρονος από το Μαρόκο ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες

Ένας 36χρονος άνδρας από το Μαρόκο που ταυτοποιήθηκε με τα αρχικά Ο.Ζ. ήταν ο δράστης της παρ’ ολίγον τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα χθες το βράδυ μέσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου, ο Ο.Ζ. δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ωστόσο, προερχόταν από την υποβαθμισμένη συνοικία Μολενμπέκ, όπου κατοικούσαν μέλη του πυρήνα που διέπραξε τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες το 2015 και το 2016.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάν Γιαμπόν σημείωσε πως η επίθεση θα μπορούσε να έχει πολύ χειρότερη κατάληξη, καθώς φαίνεται πως ο επίδοξος καμικάζι δεν κατάφερε να πυροδοτήσει σωστά την αποσκευή-βόμβα που κουβαλούσε, ενώ τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά στρατιωτικής περιπόλου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, ο 36χρονος αρχικά πέτυχε μόνο «μερική» πυροδότηση του σακιδίου, που περιείχε φιάλες αερίου και καρφιά. Στη συνέχεια άρχισε να καταδιώκει το σταθμάρχη, και εν τω μεταξύ η αποσκευή εξερράγη εκ νέου, αυτή τη φορά ισχυρότερα.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι ο δράστης δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, όπως μετέδιδαν αρχικά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο σταθμό δεν βρέθηκαν άλλα εκρηκτικά ή τυχόν συνεργοί του δράστη.

Οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν πως διατηρούν τον αντιτρομοκρατικό συναγερμό στο «επίπεδο 3», που είναι το δεύτερο υψηλότερο.
Πηγή: skai.gr