Οι Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του νεκρού βομβιστή των Βρυξελλών

Οι βελγικές Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας που έπεσε νεκρός το βράδυ από στρατιωτικά πυρά μέσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάν Γιαμπόν.

Τόνισε ωστόσο πως είναι ακόμα πρόωρο να δοθεί στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο δράστης ήταν εκ των προτέρων πρόσωπο ενδιαφέροντος για την Αστυνομία ή εάν συνδέεται με ισλαμιστικούς κύκλους και οργανώσεις.

Ο δράστης προκάλεσε έκρηξη μικρής ισχύος στο εσωτερικό του σταθμού, χωρίς όμως να καταφέρει να βλάψει οποιονδήποτε, και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε από στρατιώτες που περιπολούσαν στο σημείο.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Έρικ βαν ντερ Σιπτ. Αυτήκοοι μάρτυρες δήλωσαν ότι ο δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε, κάτι που ωστόσο απέφυγαν να επιβεβαιώσουν οι Αρχές.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες ήλεγξαν ενδελεχώς τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η απόπειρα έλαβε χώρα λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, οι οποίες φιλοξενούν επίσης την έδρα του NATO.

Οι βελγικές Αρχές διαμήνυσαν πάντως πως δεν προτίθενται να αυξήσουν τον αντιτρομοκρατικό συναγερμό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, το «επίπεδο 3».

Η απόπειρα στον κεντρικό σταθμό επανέφερε μνήμες του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος που συγκλόνισε τη βελγική πρωτεύουσα τον περσινό Μάρτιο, όταν τρεις καμικάζι ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και σε κεντρικό σταθμό του Μετρό, προκαλώντας το θάνατο 32 ανθρώπων.
Πηγή: skai.gr