Ο δράστης της επίθεσης στο Finsbury Park απειλούσε τους μουσουλμάνους

Ως διαταραγμένο άτομο περιγράφουν τον δράστη της επίθεσης με φορτηγό στο Finsbury Park του βορείου Λονδίνου η μητέρα και η αδερφή του, σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες.

Ο 47χρονος Ντάρεν Όσμπορν, άνεργος μηχανικός και πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Κάρντιφ της Ουαλίας, συνελήφθη μετά από την επίθεση που έχει αφήσει πίσω της έναν νεκρό και δέκα τραυματίες.

Ο Όσμπορν δεν είχε απασχολήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας, ωστόσο οι αρχές ερευνούν το παρελθόν του, μεταξύ άλλων για πιθανές διασυνδέσεις με την ακροδεξιά.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε ότι εσχάτως είχε εκδηλώσει μίσος για τους μουσουλμάνους και ότι μεταμορφωνόταν όταν έπινε πολύ, κάτι που συνέβαινε συχνά.

Μουσουλμάνα γειτόνισσά του δήλωσε ότι ήταν ευγενικός και πως μάλιστα είχε προσφερθεί να τη βοηθήσει με μια χαλασμένη βρύση, ωστόσο μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο London Bridge η συμπεριφορά του είχε αλλάξει. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βρίσει τον 12χρονο γιο της.

Θαμώνες της τοπικής παμπ στην οποία σύχναζε ο δράστης είπαν ότι το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα πριν από την επίθεση, είχε πιει και άρχισε να βρίζει τους μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα να τον πετάξουν έξω από την παμπ. Τότε υποσχέθηκε ότι θα έκανε «ζημιά» στους μουσουλμάνους.

Μία ημέρα αργότερα ενοικίασε το όχημα με το οποίο διένυσε την απόσταση διάρκειας τεσσάρων ωρών από το Κάρντιφ έως το βόρειο Λονδίνο.

Γνωστοί του τον περιγράφουν ως «φωνακλά και επιθετικό», άνθρωπο που καυγάδιζε ορισμένες φορές και βίαια όταν έπινε.

Παράλληλα όμως περιγράφεται και ως στοργικός πατέρας που μόλις την Παρασκευή για παράδειγμα πήγε τα παιδιά του στο σχολείο. Πέρασε δε μαζί τους το Σάββατο το απόγευμα στο σπίτι τους τραγουδώντας.

Η αδερφή του που ζει στο Γουέστον-σουπερ-Μαρ εξέφρασε τη θλίψη της για ό,τι συνέβη και η μητέρα του έκανε λόγο για φρικαλεότητα. Ωστόσο, είπαν ότι ο Όσμπορν δεν είχε πρόβλημα με τους μουσουλμάνους, δεν ήταν ρατσιστής και δεν είχε συνδέσεις με την άκρα δεξιά. Σημείωσαν ότι προ έξι μηνών χώρισε με τη σύντροφό του και ότι ήταν διαταραγμένο άτομο υπό φαρμακευτική αγωγή.

Η αστυνομία ερευνά το σπίτι του στο Κάρντιφ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο