Κλείσιμο

Στήριξη στο «ήπιο» Brexit από τον Χάμοντ

Υπέρ της συμμόρφωσης του Ηνωμένου Βασιλείου με τους κανόνες της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής «περιόδου εφαρμογής» μετά από το Brexit, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Επανέλαβε εξάλλου ότι πρέπει να αποφευχθεί η απότομη έξοδος της χώρας του από την Ε.Ε.

Σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου το πρωί της Τρίτης, η οποία χαρακτηρίζεται ήδη από τους περισσότερους σχολιαστές ως προφανής στήριξη στο μοντέλο ενός ήπιου Brexit, ο κ. Χάμοντ είπε ότι προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης για την εποχή μετά από την έξοδο από την Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και ευημερίας για τους πολίτες, «ένα Brexit για τη Βρετανία».

Εξηγώντας πώς κατά την άποψή του μπορεί να γίνει αυτό έθεσε τέσσερις προτεραιότητες: την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, την επιδίωξη μίας αμοιβαία επωφελούς μεταβατικής συμφωνίας που θα αποτρέπει την αναστάτωση και την απότομη έξοδο από την Ε.Ε., τη συμφωνία επί μέτρων που θα προστατεύουν το χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ και την κατάληξη σε έναν διακανονισμό για ομαλή τελωνειακή σύνδεση.

Ως προς το τελευταίο, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρέπει να υπάρξει μία περίοδος σταδιακής εφαρμογής των αλλαγών κατά την οποία ναι μεν η Βρετανία θα είναι εκτός τελωνειακής ένωσης, αλλά θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ισχύοντες κανόνες.

«Οι πολίτες ψήφισαν να φύγουμε από την Ε.Ε. Αλλά δεν ψήφισαν να γίνουν φτωχότεροι», είπε ο κ. Χάμοντ, ο οποίος θεωρείται ο κύριος υποστηρικτής του ήπιου Brexit μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης.

Στο ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενώ «επιδιώκουμε να ελέγχουμε τη μετανάστευση, δεν επιδιώκουμε να τη σταματήσουμε».

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ συνέδεσε άμεσα το Brexit με αναμενόμενη μείωση του ρυθμού αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών πολιτών. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, παρά τους όποιους θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες «δεν είναι ακόμα ώρα» για αύξηση των επιτοκίων.

Το σχόλιο του κ. Κάρνεϊ οδήγησε αμέσως σε πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε χαμηλό μίας εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο