Ρωσία προς ΗΠΑ: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» η κατάρριψη του συριακού μαχητικού

Η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί βία κατά των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» προειδοποιεί η Μόσχα μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους του συριακού στρατού SU-22 από τις ΗΠΑ.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι μια σειρά νέων αμερικανικών κυρώσεων που πιθανόν να επιβληθούν στη Ρωσία θα οδηγήσει στη λήψη αντίμετρων από την πλευρά της Μόσχας.

Όπως είπε ο Ριαμπκόφ, θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τόμας Σάνον στις 23 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις τους σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατέλυσε χθες για πρώτη φορά συριακό στρατιωτικό αεροπλάνο επειδή αυτό βομβάρδιζε θέσεις μαχητών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην επαρχία της Ράκα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πριν προχωρήσουν στην κατάρριψη προειδοποίησαν το συριακό αεροσκάφος μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας έκτακτης ανάγκης να φύγει μακριά αλλά δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ο συνασπισμός «δεν επιδιώκει να καταπολεμήσει το συριακό καθεστώς, τις ρωσικές δυνάμεις ή τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος και συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί  τις δυνάμεις που αποτελούν απειλή για τον συνασπισμό και τους συμμάχους».

Η Συρία καταδίκασε αυτήν την ενέργεια των ΗΠΑ και την αποκάλεσε «καταφανή επίθεση» που θα μπορούσε να έχει «επικίνδυνες επιπτώσεις».

«Η αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού επιτέθηκε εναντίον ενός μαχητικού μας στην περιοχή της Ρεσάφα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ράκα, την ώρα που αυτό εκτελούσε αποστολή κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσε ο συριακός στρατός.

Σημειώνεται ότι σε ένα ξεχωριστό περιστατικό που έλαβε χώρα την Κυριακή, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν ανέφερε ότι εκτόξευσε πολλούς πυραύλους από το Ιράν προς την ανατολική Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Πηγή: skai.gr