Βρετανοί μουσουλμάνοι: Δεν ήταν «περιστατικό», ήταν τρομοκρατική επίθεση

Την ενόχληση μελών της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας για την καθυστέρηση των αρχών να χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατική επίθεση το γεγονός ότι οδηγός μικρού φορτηγού έπεσε πάνω σε μουσουλμάνους εξέφρασε δημοσίως ο επικεφαλής του τεμένους στο Finsbury Park όπου έπεσε το βαν. O νεκρός και όλοι οι τραυματίες της νέας επίθεσης στο Βόρειο Λονδίνο είναι όλοι μουσουλμάνοι. Ωστόσο, οι αρχές αναφέρουν ότι ο νεκρός μπορεί να έχει πεθάνει από παθολογικά αίτια.

Οι Μουσουλμάνοι δηλώνουν οργισμένοι επειδή η επίθεση δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως τρομοκρατική από την πρώτη στιγμή, ισχυριζόμενοι ότι αν ο δράστης ήταν μουσουλμάνος αυτό θα είχε γίνει άμεσα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Κοζμπάρ, «αυτή είναι μια σοκαριστική νέα τρομοκρατική επίθεση – και πρέπει να την πούμε τρομοκρατική επίθεση. Δεν έχει καμία διαφορά από (τις επιθέσεις) στο Μάντσεστερ, στο Ουέστμινστερ ή στη Γέφυρα του Λονδίνου.
«Αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πήγαιναν στις δουλειές τους… Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ» είπε ο Κοζμπάρ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την αστυνομία για την προστασίας των τζαμιών στη χώρα.


To φορτηγάκι του δράστη - ΑΡ Photo

Ο 48χρονος που λίγο μετά τα μεσάνυχτα έριξε το κλειστό φορτηγάκι το οποίο οδηγούσε πάνω σε πλήθος μουσουλμάνων που έβγαιναν από τέμενος στο Finsbury Park του βορείου Λονδίνου κρατείται ως ύποπτος απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο ενός άνδρα, ο οποίος όμως ήδη λάμβανε τις πρώτες βοήθειες από τους περαστικούς λόγω λιποθυμίας πριν από την επίθεση με το φορτηγάκι. Όπως είπε ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Νιλ Μπασού, είναι ακόμα νωρίς να βεβαιωθεί αν ο θάνατος του ηλικιωμένου άνδρα οφείλεται στην επίθεση.

Άλλοι οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται, με δύο εξ αυτών να φέρουν σοβαρά τραύματα. Όλα τα θύματα προέρχονται από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο κ. Μπασού επανέλαβε ότι παρά κάποιες μαρτυρίες δεν προκύπτει ότι ο δράστης είχε δύο συνεργούς ή ότι έφερε μαχαίρι. Κατά τον έλεγχο του οχήματος δε βρέθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα ή ουσίες. Πάντως, η αστυνομία χειρίζεται το περιστατικό σαν να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση μέχρι να εξακριβωθούν τα κίνητρα του δράστη. 

O ηγέτης των Εργατικών Tζέρεμι Κόρμπιν θα μεταβεί στο τέμενος για να συμμετάσχει στις προσευχές για τα θύματα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο