Κλείσιμο

Γαλλία: Πολιτική Μακρο(ν)ημέρευση μετά τις εκλογές (upd2)

Τις προϋποθέσεις για πολιτική Μακρο(ν)ημέρευση, και για την προώθηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί, έχει πλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά το αποτέλεσμα του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών που του εξασφαλίζουν μία από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της Πέμπτης Δημοκρατίας

Τη νίκη Μακρόν «θαμπώνει» πάντως η αποχή των Γάλλων πολιτών, που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ αγγίζοντας το 42,6%. Η γαλλική εθνική αντιπροσωπεία ανανεώνεται σημαντικά, με νέα πρόσωπα να καταλαμβάνουν τα 3/4 των κοινοβουλευτικών θώκων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το κόμμα του Μακρόν Δημοκρατία Εμπρός και οι σύμμαχοι του ΜοDem εξασφαλίζουν στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση 350 έδρες από τις 577 συνολικά, ενώ η χαμηλή συμμετοχή των εκλογέων φαίνεται ότι εμπόδισε την περαιτέρω ενίσχυσή του γάλλου προέδρου (οι δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για 400 έδρες συνολικά). Οι Ρεπουμπλικάνοι με τους συμμάχους τους καταλαμβάνουν 130 έδρες, χάνοντας 96 έδρες  σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή.

Στην Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υφίσταται συντριπτική ήττα, καθώς διαθέτει πλέον μόλις 33 έδρες από 302 στην προηγούμενη Βουλή, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία και το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνουν πλέον 27 έδρες. Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες ενώ τα υπόλοιπα κόμματα οχτώ έδρες.

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της Αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, πριν ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει σήμερα ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.


2T Legislatives 2017.svg

Πηγή: skai.gr