Κλείσιμο

Απαγορευμένο στη Βρετανία το υλικό της επένδυσης του Grenfell Tower

Στην αποκάλυψη ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εξωτερική επένδυση του Grenfell Tower έχει απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο προέβη μιλώντας την Κυριακή στο BBC ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Το υλικό αυτό ευθύνεται πιθανότατα, σύμφωνα με τους ενοίκους και με αρκετούς ειδικούς, για τη ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

«Απ’ όσο καταλαβαίνω αυτή η εύφλεκτη επένδυση είναι απαγορευμένη και στη Βρετανία. Το πρώτο ερώτημα είναι αν οι κανονισμοί μας είναι σωστοί (…) και το δεύτερο αν υπάρχει συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς», είπε ο κ. Χάμοντ.

Πρόσθεσε ότι αυτά θα εξεταστούν κατά τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών που θα πραγματοποιήσει η αστυνομία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το ταμείο των 5 εκατ. λιρών που εξήγγειλε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για τους πληγέντες κάθε οικογένεια που έχασε το σπίτι της θα λάβει τουλάχιστον 5.500 λίρες.

Παράλληλα, στον απόηχο των έντονων επικρίσεων κατά του τοπικού δημοτικού συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι για ανεπαρκή υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν, την Κυριακή στα κέντρα στήριξης των πληγέντων εστάλη και εξειδικευμένο προσωπικό της κεντρικής κυβέρνησης, όπως και προσωπικό από τον γειτονικό δήμο του Ίλινγκ.

Πάντως ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι Νίκολας Πάγκετ-Μπράουν απαντώντας στο ερώτημα αν προτίθεται να παραιτηθεί μετά από την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων κατά του δήμου, απάντησε ότι αυτό το θέμα δεν είναι του παρόντος.

Το Εργατικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτίμησε την κλίμακα της τραγωδίας. Ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ επανέλαβε το αίτημα που διατύπωσε ο αρχηγός του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για επίταξη πολυτελών κατοικιών του δήμου που οι ιδιοκτήτες τους κρατούν άδειες ώστε να μεταστεγαστούν οι ένοικοι του Grenfell Tower που έχασαν το σπίτι τους.

Την ίδια ώρα, ο αιδεσιμότατος Μαρκ Ο’ Ντόνοχιου από εκκλησία της περιοχής που ήταν παρών στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Ντάουνινγκ Στριτ η κα Μέι με 16 εκπροσώπους πληγέντων, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής αποκάλυψε στο Sky News ότι η Πρωθυπουργός «βούρκωσε» ακούγοντας τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

Η κα Μέι έχει δεχθεί έντονη κριτική για έλλειψη συμπόνοιας από τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους είχε αποφύγει να συναντήσει κατά την πρώτη επίσκεψή της στο σημείο της καταστροφής.

Εξάλλου, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, 18 τραυματίες παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων εννέα υπό εντατική παρακολούθηση. Ο αριθμός των επισήμως δηλωθέντων αγνοουμένων που πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 58.

Στις 11 το πρωί τοπική ώρα τη Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Βρετανία στη μνήμη των θυμάτων του Grenfell Tower.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο