Brexit: Αρχή στις διαπραγματεύσεις - Ερώτημα η μετεκλογική βρετανική θέση

Στις Βρυξέλλες δίνεται επισήμως τη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα για το Brexit, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Τη βρετανική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και την ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ εκ μέρους της Κομισιόν.

Στο πρώτο στάδιο
των συνομιλιών οι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν πρόοδο επί τριών θεμάτων: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και αντιστρόφως, το λογαριασμό εξόδου της Βρετανίας και το μέλλον των συνόρων στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, μετά από το απρόσμενο αποτέλεσμα των πρόωρων βρετανικών εκλογών, κανείς δεν ξέρει αν η βρετανική κυβέρνηση θα τηρήσει την αρχική στρατηγική της ή αν θα εμφανιστεί πιο συναινετική, όπως προεξοφλούν σχολιαστές.

Σε συνεντεύξεις του στο BBC και στο ITV την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που θεωρείται ο κύριος υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit εντός της κυβέρνησης, είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί μία απότομη έξοδος χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν πολύ, πολύ κακή κατάληξη για τη Βρετανία. (…) Πρέπει να φτάσουμε στην επόμενη μέρα κατεβαίνοντας την πλαγιά, όχι πηδώντας από την άκρη του βράχου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμοντ, σε μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα θέση της Πρωθυπουργού Μέι ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία. Ο κ. Χάμοντ έκανε λόγο για μία πιθανή μεταβατική συμφωνία, ενδεχομένως δύο ετών, κάτι όμως που όπως σημείωσε θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως ο κ. Χάμοντ ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ, κάτι που σημαίνει έξοδό της από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε επίσης ότι όντας εκτός ΕΕ η Βρετανία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ενιαίας αγοράς, αλλά σημείωσε ότι αφήνει στο τραπέζι τη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει ένα «απόλυτο χάλι» ως προς το Brexit αφήνοντας τη χώρα στη χειρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο