Καθαρή νίκη και αυτοδυναμία Μακρόν στη γαλλική Βουλή (upd)

Καθαρή αυτοδυναμία πέτυχε ο συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Με καταμετρημένο το 97%
των ψήφων το «Δημοκρατία Εμπρός» του κ. Μακρόν και ο εταίρος του, το «Δημοκρατικό Κίνημα» του Φρανσουά Μπαϊρού, αποσπούν τουλάχιστον 341 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, σαφώς πάνω από τις 289 έδρες που απαιτούνται για ελάχιστη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο συνασπισμός Μακρόν-Μπαϊρού θα έχει τελικά από 350 έως 364 βουλευτές. Η εν λόγω πλειοψηφία πάντως απέχει από τις έως και 450 έδρες που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που σε συνδυασμό με τους δύο συμμάχους τους κερδίζουν έως τώρα 135 έδρες, ελαφρώς καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν
 εξασφαλίζει έως τώρα μόλις οκτώ βουλευτές, διαψεύδοντας τις ελπίδες της ακροδεξιάς ηγέτιδας ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την παράταξή της σε αξιωματική αντιπολίτευση, αξιοποιώντας τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Η ίδια η κ. Λε Πεν εξελέγη στη γαλλική Βουλή. όμως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 15 βουλευτές.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
και το αριστερό-οικολογικό μπλοκ που κατέβηκαν με κοινή λίστα κερδίζει έως τώρα 44 έδρες και αναμένεται να αποσπάσει μία ή δύο ακόμα.

Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από τη νίλα που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, όμως δεν κρύβει το γεγονός ότι η παράταξη έχασε τεράστιο μέρος της δύναμής του σε σχέση με τις 280 έδρες που που ήλεγχε στην προηγούμενη Βουλή.

Το κομμουνιστικό μπλοκ του Ζαν-Λουκ Μελανσόν κερδίζει 27 έδρες.

Η νίκη Μακρόν έρχεται πάντως υπό τη σκιά διαφαινόμενου ιστορικού υψηλού για την αποχή, την οποία οι δημοσκόποι τοποθετούν μεταξύ 57 και 58%.

Παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

«Απόψε, παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη», είπε ο κ. Καμπαντελίς.

Φιλίπ: Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή

O πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ότι οι Γάλλοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση.

Ο κ. Φιλίπ πρόσθεσε: «Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο».

Αμφισβητούν το αποτέλεσμα Μελανσόν και Λε Πεν

O επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λουκ Μελανσόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, θέτουν ζήτημα νομιμοποίησης της νέας γαλλικής εθνοσυνέλευσης, λόγω του υψηλού ποσοστού αποχής.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση για τη διάλυση του εργασιακού νόμου», τόνισε ο κ. Μελανσόν. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου της Γαλλίας.

Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον, πρόσθεσε.

Από τη πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν είπε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.

«Ο κ. Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν μειοψηφία στη χώρα και το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια. Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ιεραρχίας», συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr