Λίστα με 65 αγνοούμενους από τη φωτιά στον Γκρένφελ δημοσίευσε η Sun

Κατάλογο 65 αγνοούμενων από την πυρκαγιά στον πύργο Γκρενφελ, τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λονδίνο, δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sun. Επισήμως, η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 17 ατόμων αλλά εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός αυτός θα «εκτοξευθεί», εξαιτίας του απροσδιόριστου για την ώρα αριθμού των αγνοουμένων.

Επιπλέον, τουλάχιστον 15 από τους συνολικά 78 τραυματίες που ξέφυγαν ή διασώθηκαν από τις φλόγες, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.  

Κληθείς να κάνει μία εκτίμηση για τον τελικό αριθμό των νεκρών, ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Στιούαρτ Κάντι, εξέφρασε απλώς την ελπίδα να μην αγγίξει τον τριψήφιο αριθμό.

Σήμερα ξεκίνησε και επισήμως η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη  φονική πυρκαγιά. Η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, έχει προσωπικά εγγυηθεί για την ενδελεχή διερεύνηση των στοιχείων. 

Τόσο η Μέι όσο και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δέχθηκαν τις αποδοκιμασίες ενοίκων και περιοίκων για την πυρκαγιά.

Καταλύτης στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιά θεωρείται πως ήταν και η εξωτερική πλαστική μόνωση του κτηρίου που είχε προστεθεί πριν λίγα χρόνια.

Κενά στην πυρασφάλεια (;)

Άλλωστε ειδικοί στην ασφάλεια κτηρίων υπογραμμίζουν την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας επικαλούμενοι τα έγγραφα της τελευταίας ανακαίνισης αλλά οι τοπικές αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Παρόμοια στάση τηρεί και η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Rydon που οικοδόμησε το κτήριο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένοικοι του κτηρίου διαμαρτύρονταν πως η διαχειρίστρια δεν είχε φροντίσει για τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας. Στο παρελθόν, ένα περιστατικό απότομης αύξησης στην τάση του ρεύματος είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».

Πηγή: skai.gr