Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από την τεράστια πυρκαγιά στο Λονδίνο

Σε τουλάχιστον 12 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα στην πολυκατοικία «Πύργος Γκρένφελ» στο δυτικό Λονδίνο, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Η Σκότλαντ Γιάρντ τόνισε πως ο ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί τόσο ο αριθμός των αγνοούμενων όσο και ο αριθμός των ενοίκων που βρίσκονταν στον Πύργο την ώρα της τραγωδίας.

Σε τουλάχιστον 78 ανέρχονται οι τραυματίες, ενώ 18 εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η υπηρεσία διακομιδών της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι πυροσβέστες εν τω μεταξύ συνεχίζουν την έρευνα στους 24 ορόφους και στα περίπου 120 διαμερίσματα του κτηρίου, με την Αστυνομία ωστόσο να προειδοποιεί πως πρόκειται για μία «μακρά και σύνθετη» επιχείρηση.

Διακόσιοι πυροσβέστες με 40 οχήματα έδωσαν μάχη επί πολλές ώρες για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, η οποία χαρακτηρίζεται μία από τις πλέον δύσκολες των τελευταίων ετών.

Έως τώρα δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς. Άγνωστες είναι επίσης οι ταυτότητες των νεκρών ενώ η διαδικασία αναγνώρισής τους αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

AP Photo/Matt Dunham

Υπάρχουν τραγικές μαρτυρίες για γονείς που είχαν βγει στα παράθυρα και παρακαλούσαν τους γείτονες να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τα παιδιά τους, ενώ μία μητέρα φέρεται να πέταξε το βρέφος της στο κενό με την ελπίδα πως θα σωθεί.

Ο Πύργος Γκρένφελ βρίσκεται στην αρκετά εύπορη περιοχή του Βόρειου Κένσινγκτον, όμως αποτελεί εργατική πολυκατοικία, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν υπάρξει καταγγελίες για προβλήματα στην πυρασφάλεια.

Τη «βαθιά θλίψη» της «για την τραγική απώλεια ζωών» εξέφρασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην βρετανική κυβέρνηση.

AP Photo/Matt Dunham
Πηγή: skai.gr