Λονδίνο: Τουλάχιστον 6 νεκροί και 18 βαριά τραυματισμένοι από τη φωτιά

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 79 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός από την την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην πολυκατοικία Πύργος Grenfel στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν έντονοι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της πόλης, 18 από τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε πως, εκτός από τις επιβεβαιωμένες απώλειες, υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι - μία εκτίμηση που συνάδει και με τους φόβους για αρκετούς εγκλωβισμένους στο κτήριο. 
 


Στις προσπάθειες πυρόσβεσης του 24ώροφου κτηρίου, στο Γουάιτ Σίτι, συμμετέχουν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα την ώρα.

Έντεκα ώρες μετά την εκδήλωση της, η πυρκαγιά έχει αρχίσει να ελέγχεται με αρκετούς ειδικούς να εκφράζουν αμφιβολίες τους για την «δομική αντοχή» του κτηρίου, κάνοντας λόγο ακόμα και για πιθανή κατάρρευση του. Ωστόσο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής διαβεβαίωσε πως η στατικότητα της 24ώροφης πολυκατοικίας ελέγχεται διαρκώς και «για την ώρα» ο γύρω χώρος κρίνεται ασφαλείς για τους πυροσβέστες που επιχειρούν στο σημείο. 

Οι αρχές έχουν εκκενώσει προληπτικά τριάντα ακόμα διαμερίσματα γύρω κτηρίων. Στο σημείο παραμένουν πολλά ασθενοφόρα και η αρμόδια υπηρεσία ζητά από τους Λονδρέζους να μην καλούν για ασθενοφόρα σε άλλα σημεία «εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη».

Νωρίτερα η Daily Mail μετέδιδε πως αρκετοί κάτοικοι είχαν βγει στα παράθυρα και προσπαθούσαν να κατέβουν με αυτοσχέδια σχοινιά από σεντόνια δεμένα μεταξύ τους ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε πως είδε τουλάχιστον ένα άτομο να πηδά από το μπαλκόνι του. Η μητροπολιτική αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους γύρω δρόμους.



Σύμφωνα με το BBC, η φωτιά ξεκίνησε στις 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου, στα 120 διαμερίσματα του οποίου μένουν περίπου 200 άτομα . Οι φλόγες άρχισαν γρήγορα να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω. 

Άγνωστη παραμένει η αιτία
.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες καλούσαν τους ενοίκους να τολμήσουν να φύγουν και, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες, ώστε να κρατήσουν έξω τους καπνούς. 



Τον περασμένο Νοέμβριο, ένοικοι του κτηρίου διαμαρτύρονταν πως η διαχειρίστρια δεν είχε φροντίσει για τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας. Στο παρελθόν, ένα περιστατικό απότομης αύξησης στην τάση του ρεύματος είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».

Πηγή: skai.gr