Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Τόρις-DUP για κυβερνητική σύμπραξη

«Σημαντική πρόοδο» σημείωσαν οι συνομιλίες που είχαν το μεσημέρι στην Ντάουνινγκ Στριτ η Τερέζα Μέι και τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας, σύμφωνα με πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίδας Πρωθυπουργού και της Αρλίν Φόστερ, αρχηγού του DUP, σταμάτησαν ώστε η κα Μέι να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίας της νέας Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία ανέδειξε το προεδρείο. Στη θέση του Προέδρου επανεξελέγη με συνοπτική διαδικασία ο Τζον Μπέρκαου των Συντηρητικών.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν το απόγευμα πιθανώς σε αίθουσα του κοινοβουλίου, πριν η Τερέζα Μέι αναχωρήσει για το Παρίσι ώστε να έχει συνομιλίες για το Brexit και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον Πρόεδρο Μακρόν. Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν και τη φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση Γαλλίας-Αγγλίας.

Με ανάρτησή της στο Twitter η κα Φόστερ επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα, σχολιάζοντας ότι «οι συζητήσεις βαίνουν καλώς με την κυβέρνηση και ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να φέρουμε αυτή την εργασία σε επιτυχή κατάληξη».

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα κλείσει απόψε ή αύριο.

Το ζητούμενο είναι οι όροι που θα θέσει το DUP για να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξη σε κρίσιμες ψηφοφορίες στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Αμφιλεγόμενες θέσεις του DUP όπως η εναντίωση στις αμβλώσεις και στο γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν πιστεύεται ότι θα απασχολήσουν τη συμφωνία, ωστόσο πρέπει να αναμένονται αιτήματα για αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Κρίσιμο θέμα είναι το αν το DUP θα απαιτήσει παραχωρήσεις ως προς την προσέγγιση του Brexit αλλά και ως προς τη διεξαγωγή εκδηλώσεων των Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία που ενδεχομένως θα προκαλούσαν την οργή των Ρεπουμπλικανών εθνικιστών, σε μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνάντηση Μέι-Φόστερ στην Ντάουνινγκ Στριτ ο πρώην Πρωθυπουργός των Συντηρητικών σερ Τζον Μέιτζορ, με μεγάλη συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποίησε μέσω του ραδιοφώνου του BBC ότι η κυβερνητική σύμπραξη Τόρις-DUP θα μπορούσε να απειλήσει αυτή τη διαδικασία όπως επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

«Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί οποιοσδήποτε είναι να δούμε τη μία ή την άλλη κοινότητα τόσο εκνευρισμένη ώστε οι σκληροπυρηνικοί που ακόμα ελλοχεύουν στις γωνίες της κοινότητας να αποφασίσουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν σε κάποια μορφή βίας. Πρέπει πραγματικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε να διανοηθούμε πως είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δε θα συμβεί. Και αυτό απαιτεί μία αμερόληπτη βρετανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Μέιτζορ, εκτιμώντας ότι η κα Μέι δε χρειάζεται απαραίτητα τη στήριξη του DUP για να κυβερνήσει.

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργεί ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι από την ειρηνευτική συμφωνία υποχρεούνται να μοιράζονται την αποκεντρωμένη τοπική Εκτελεστική Εξουσία, ανάλογα με τη δύναμή τους στο τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίων κομμάτων των δύο κοινοτήτων, του DUP από τη μία και του Σιν Φέιν από την άλλη, έχει οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του Στόρμοντ από την αρχή του έτους.

Η κυβερνητική σύμπραξη Συντηρητικών-DUP θεωρείται από κάποιους ότι θέτει αν αμφιβόλω τον αντικειμενικό ρόλο του Λονδίνου στην προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού, ώστε να αποτραπεί η επιστροφή του απευθείας ελέγχου της διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας στην κεντρική βρετανική κυβέρνηση.

Τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης των Συντηρητικών με το DUP έχει εκφράσει και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο αρχηγός του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς δήλωσε χθες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, που ενίσχυσε το κόμμα του και οι συνέπειές του σημαίνουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα διενεργηθεί δημοψήφισμα ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο