Νομικά μέτρα κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας για τους μετανάστες (upd)

H ανακοίνωση (αγγλικά) 

Την ανάληψη νομικής διαδικασίας κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας για την επίμονη άρνησή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να διαμηνύει ότι έχουν νομική υποχρέωση να το πράξουν.

Στην ανακοίνωσή της κατά των συγκεκριμένων χωρών - μελών, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, σημειώνεται ότι «δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, παραβιάζοντας τις νομικές υποχρεώσεις τους (…) και τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων κρατών μελών, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

«Στο πλαίσιο αυτό... η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον αυτών των τριών κρατών μελών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ένωση μας βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον επιμερισμό των ευθυνών. Οι θεμελιώδεις αυτές αξίες ισχύουν για όλες τις πολιτικές μας και η μετανάστευση δεν αποτελεί εξαίρεση».

Όπως ξεκαθάρισε ο έλληνας επίτροπος «δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε αυτά τα κράτη – μέλη με εξωτερικά σύνορα (σ.σ της ΕΕ) μόνα τους. Και όταν πρόκειται για μετεγκατάσταση, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση αποτελεί νομική υποχρέωση και όχι επιλογή».

Η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα στις νομικές διαδικασίες που μπορεί να εκκινήσει η Κομισιόν εναντίον των κρατών της ΕΕ επειδή δεν εκπληρώνουν τις νομικές υποχρεώσεις τους, και σηματοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης που υπάρχει εντός της Ευρώπης όσον αφορά το προσφυγικό.

Βαρσοβία και
Βουδαπέστη έχουν δεσμευθεί να μην υπαναχωρήσουν στις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως το Βερολίνο. Η έντονη αντίθεσή τους στην αποδοχή των αιτούντων άσυλο και η κριτική στις Βρυξέλλες για την προσπάθεια επιβολής του νομικού καθεστώτος αυτού είναι δημοφιλείς μεταξύ των εθνικιστών ευρωσκεπτικιστών ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα απέρριψε πριν από λίγο τη νομική διαδικασία που κίνησε η Κομισιόν.

Πηγή: skai.gr