Κλείσιμο

Εκατοντάδες συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Ρωσία

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων κατά της κρατικής διαφθοράς που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό έως την Αγία Πετρούπολη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική φυσιογνωμία της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, σύμφωνα με τη σύζυγό του, τέθηκε υπό κράτηση έξω από το σπίτι τους στη Μόσχα ενώ κινούνταν προς συγκέντρωση που διοργανώθηκε με δική του πρωτοβουλία.

Οι αθρόες συλλήψεις καταδικάστηκαν άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκο Σον Σπάισερ να καλεί τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές. «Ο ρωσικός λαός δικαιούται μία κυβέρνηση που στηρίζει μία ανοιχτή αγορά ιδεών […] και την άσκηση δικαιωμάτων χωρίς εκδίκηση», είπε ο κ. Σπάισερ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info ανέφερε το απόγευμα ότι περίπου 600 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 500 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση στην Αγία Πετρούπολη.

Ειδικά στην πρωτεύουσα εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας, με αστυνομικούς να τραβούν διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν «Μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν».

Ο κ. Ναβάλνι, που φιλοδοξεί να μετατρέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε πολιτική πλατφόρμα για να συγκρουστεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές του 2018, είχε αρχικά σχεδιάσει τη συγκέντρωση στη Μόσχα σε τοποθεσία που είχε γίνει δεχτεί από τις Αρχές, όμως άλλαξε χώρο διεξαγωγής χθες το βράδυ.

Όπως κατήγγειλε, οι Αρχές άσκησαν πίεση στους εργολάβους που είχαν αναλάβει την κατασκευή της εξέδρας του συλλαλητηρίου, προκειμένου να μην υπάρχουν οι οπτικοακουστικές υποδομές που θα του επέτρεπαν να μιλήσει στους υποστηρικτές του.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του μέσω Facebook, ο 41χρονος Ναβάλνι αντιμετωπίζει κράτηση έως και 30 ημερών και πρόστιμο 150.000 έως 300.000 ρουβλίων (περίπου 2.400 έως 5.000 ευρώ).

Δεν είναι καν σαφές εάν ο κ. Ναβάλνι θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, λόγω καταδίκης σε βάρος του για υπεξαίρεση χρημάτων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα.
Πηγή: skai.gr