Αντιμέτωπη με προκλήσεις τις επόμενες ημέρες η Τερέζα Μέι

Για ενδεχόμενη καθυστέρηση λίγων ημερών στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit έκανε λόγο ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν οριστεί να ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα στις 19 του μήνα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντέιβις στο Sky News, εκείνη την ημέρα ίσως να μην μπορέσει να παραστεί στις Βρυξέλλες διότι στο κοινοβούλιο θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο γνωστός ως «Λόγος του Θρόνου».

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε επικοινωνία της με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ μετά από τις εκλογές είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit θα τηρηθεί. Η συναφής ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ ωστόσο, δε διευκρίνιζε αν οι συνομιλίες όντως θα άρχιζαν την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Ντέιβις είπε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων θα διεξάγονται σε πρώτη φάση κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας κάθε μηνός. Όπως είπε, αυτή η χρονική συχνότητα είναι μεγαλύτερη κάθε άλλης διαπραγμάτευσης για εμπορική σχέση της ΕΕ με άλλη χώρα.

Ζητούμενο είναι η στρατηγική που θα επιλέξει η κα Μέι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκτός και εντός Συντηρητικού Κόμματος για μία πιο συναινετική προσέγγιση που θα παραπέμπει σε ηπιότερο Brexit από αυτό που μέχρι στιγμής προτείνει η Πρωθυπουργός.

Κατά το χθεσινό ανασχηματισμό η κα Μέι τοποθέτησε ως Πρώτο Υπουργό του Κράτους, δηλαδή ως Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, τον ένθερμο ευρωπαϊστή Ντέιμιαν Γκριν, μέχρι χθες Υπουργό Εργασίας.

Η κίνηση ερμηνεύθηκε αρχικά ως παραδοχή της ανάγκης να μετριαστεί η σκληρή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, στη συνέχεια η κα Μέι επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα ως Υπουργό Περιβάλλοντος τον εσωκομματικό αντίπαλό της και πρωτεργάτη του Brexit Μάικλ Γκόουβ, σε μια κίνηση που πιστεύεται ότι δείχνει πως η υπό αμφισβήτηση πρωθυπουργός δε θέλει να δυσαρεστήσει καμία από τις δύο αντικρουόμενες πτέρυγες του κόμματός της ως προς το Brexit.

Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit πάντως, η Τερέζα Μέι έχει μια σειρά δύσκολων υποχρεώσεων. Απόψε θα προσπαθήσει να πείσει την απογοητευμένη ομάδα βουλευτών της που μετέχουν της λεγόμενης «Επιτροπής 1922», με τεράστια επιρροή στο Συντηρητικό Κόμμα, ότι είναι η κατάλληλη να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος και της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως επίδοξοι διάδοχοι έχουν ανιχνεύσει το έδαφος για αμφισβήτηση της κ. Μέι, η διάθεση στο κόμμα για πρόταση μομφής δεν είναι πολύ μεγάλη, ιδίως λόγω του κινδύνου νέων εκλογών την ώρα που οι Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν αυξημένη δυναμική.

Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση από την εταιρεία Survation, μόνο μία από τις δύο εταιρείες που προέβλεπαν τη μικρή διαφορά μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών στις εκλογές της Πέμπτης, δείχνει ότι για πρώτη φορά οι Εργατικοί προηγούνται στην πρόθεση ψήφου με 45% έναντι 39%.

Για πρώτη φορά δε, ο Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με την Τερέζα Μέι (39%) στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Την Τρίτη η κα Μέι συναντάται στο Μπέλφαστ με την ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ για την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας παροχής εμπιστοσύνης και στήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η εμπιστοσύνη αυτή θα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα αρχικά με την ψηφοφορία επί του περιεχομένου του Λόγου του Θρόνου, πιθανότατα στις 27 Ιουνίου.

Αύριο το βράδυ, εξάλλου, η κα Μέι θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο