Κλείσιμο

Φιλιππίνες: Εκρήξεις βομβών στο πολιορκούμενο από ισλαμιστές Μαράουι

Εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν νωρίτερα την πόλη Μαράουι στα νότια των Φιλιππίνων, την ώρα της έπαρσης της σημαίας της χώρας για τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας. Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες από την κατάληψη της πόλης από τους ισλαμιστές αντάρτες, που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη τελετή μνήμης για την επέτειο με τη συμμετοχή αντρών των σωστικών συνεργείων, στρατιωτών και πυροσβεστών, τρία επιθετικά αεροσκάφη OV-10 διέσχιζαν τον συννεφιασμένο ουρανό, βομβαρδίζοντας περιοχές στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες.

Ντουτέρτε: Δεν ζητήσαμε τη βοήθεια των ΗΠΑ

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε  ότι δεν ζήτησε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προκειμένου να τερματιστεί η πολιορκία της πόλης από τους ισλαμιστές αντάρτες, μόλις μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρέχουν βοήθεια κατόπιν αιτήματος της Μανίλας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Καγκαριάν ντε Όρο, περίπου 100 χιλιόμετρα από το πολιορκημένο Μαράουι, στο νησί Μιντανάο, ο Ντουτέρτε είπε ότι ουδέποτε προσέγγισε την Αμερική για βοήθεια.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών στο Μαράουι, είπε ότι δεν γνώριζε μέχρι που έφτασαν στην περιοχή οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο φιλοαμερικανικός στρατός των Φιλιππίνων παρέκαμψε τον πρόεδρο και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Σάββατο, οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων είχαν ανακοινώσει ότι ο αμερικανικός στρατός παρέχει τεχνική βοήθεια αλλά δεν έχε στείλει χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μανίλα.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο Μιντανάο μετά την κατάληψη του Μαράουι, στις 23 Μαΐου, παραδέχτηκε ότι, μετά από δεκαετίες εκπαίδευσης από τους Αμερικανούς, οι στρατιώτες του είναι φιλοαμερικανοί: «αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ], είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: skai.gr