Γαλλία: Σαρωτική νίκη Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές με 32,32%

Σαρωτική νίκη πέτυχε το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συντρίβοντας τα κύρια παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές. 

Μεγάλο πλήγμα στις εκλογές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα συντηρητικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες μέχρι την εκλογή Μακρόν τον Μάιο που ανέτρεψε τις εναλλαγές ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κέρδισαν το 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI) ακολούθησαν με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή.

Η αποχή σημείωσε ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πέμπτη Δημοικρατία. Η συμμετοχή ήταν στο 48,6%, γεγονός που αφαιρεί από τη λάμψη της μεγάλης νίκης του Μακρόν στον πρώτο γύρο.

Σοσιαλιστές και συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν περισσότεροι στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, προειδοποιώντας τους να μην επιτρέψουν να συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση - μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού οι συντηρητικοί του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Μεγάλη υποχώρηση της Λεπέν συγκριτικά με τις προεδρικές εκλογές

Δεύτερη ήττα υπέστη το ακροδεξιό κόμμα σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, η Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το 13,20% που συγκέντρωσε είναι στα επίπεδα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια και υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι οι προβολές δείχνουν πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και μόνο μία έδρα στην 577μελή Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλη θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ιστορική ήττα για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PS

Ιστορική ήττα για το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να καταλάβει λιγότερες από 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσκόπους. 

Πρόκειται για μια επίδοση που σηματοδοτεί το «τέλος ενός κύκλου», σύμφωνα με τα στελέχη του.

«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει». Οι σοσιαλιστές εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα αυτό ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.

Ενώ το κόμμα του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en marche (LREM), ετοιμάζεται για να κατακτήσει μια συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της νέας Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει από τις κάλπες μετά τον δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου, το PS, που βρισκόταν στην εξουσία κατά την πενταετία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατέρρευσε γύρω στο 9% με 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - μακράν του 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε πως δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.

Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. 



Πηγή: skai.gr