Γαλλία: Νικητής η αποχή - Προηγείται το κόμμα του Μακρόν - "Καταστροφή" για Σοσιαλιστές

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Γαλλικές εκλογές δίνουν όπως αναμενόταν μεγάλο νικητή την αποχή η οποία φαίνεται πως ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με τα Βελγικά μέσα το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ξεπερνά το 30% ενώ οι Σοσιαλιστές "καταποντίζονται" με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 6%.

Αναλυτικότερα οι πρώτες προβλέψεις δίνουν ποσοστό 32,7% στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, 21,4% λαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, 13,1 το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, 10,7% η Γαλλική Αριστερά και 6% οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, ένα ποσοστό το οποίο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος χαρακτήρισε ως "καταστροφή". 

Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές με τα «μάτια» των αριθμών

Συνολικά 7.877 είναι οι υποψήφιοι η μέση ηλικία των οποίων είναι 48 έτη. Από αυτούς περίπου το 43% είναι γυναίκες (3341 εκ των 7.877 για την ακρίβεια). Οι έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι 577 με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για ευρεία πλειοψηφία του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (αυτό μένει να φανεί μετά τον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου). Στις εκλογές του 2012 οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν 6541. Η πιο νέα υποψήφια στις εφετινές εκλογές είναι 18 ετών.

Η εφετινή αποχή στον 1ο γύρο φθάνει το 50,5% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Χαρακτηριστικό το γράφημα το οποίο δείχνει την πορεία της συμμετοχής στις εκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία




Η Figaro έδωσε στη δημοσιότητα την 1η γαλλική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία το κόμμα Μακρόν λαμβάνει 32,90% και με αναγωγή αναμένεται να λάβει τελικά 400 έως 440 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, 21% στους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι αναμένεται να λάβουν από 95 μέχρι 132 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο λαμβάνει 13,5% και αναμένεται να λάβει μόλις 2 έως 5 έδρες καθώς στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιός του δεν περνά στον 2ο γύρο και τέλος το κόμμα του Μελανσόν λαμβάνει ποσοστό 11%.

Ο Συνδυασμός των Σοσιαλιστών με την Ριζοσπαστική αριστερά δεν συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 9,7%.

Σημειώνεται πως η αποχή φθάνει το 51% ενώ 0,7 των ψήφων ήταν λευκά και 0,3% άκυρα.

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Μπαρουέν: Να μην συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες σε ένα κόμμα 

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) Φρανσουά Μπαρουέν.

Για τον Μπαρουέν, η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόψε τα ρήγματα στη γαλλική κοινωνία δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί».

Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να «συγκεντρωθούν» σε «ένα και μόνο κόμμα».

«Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (...) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.

Λε Πεν: Καταστροφικό το ποσοστό της αποχής 

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».



Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης