Βρετανία: Διάγγελμα Μέι μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα

Στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ μετέβη η Τερέζα Μέι ως νικήτρια των εκλογών για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η πρωθυπουργός απευθύνεται στον βρετανικό λαό αυτή την ώρα.

Αποχωρώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ με το σύζυγό της για να μεταβεί στα Ανάκτορα, η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν σχηματίζει «μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση». Η πρωθυπουργός δεν απάντησε.

Η κ. Μέι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας για μια συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης και ανοχής ώστε να υπάρχει λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Eίχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Συντηρητικοί εκτιμάται ότι θα καταλήξουν με 319 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων με το όριο της αυτοδυναμίας να βρίσκεται στις 326 έδρες. Το όριο αυτό καλύπτεται με τους δέκα βουλευτές του Ενωτικού κόμματος.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάριζαν νωρίτερα ότι η Τερέζα Μέι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί», παρά την έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί.

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP
Πολ Νάταλ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού κόμματος. Το UKIP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αντιδράσεις

Μαζί με την αυτοδυναμία του κόμματός της, η Τερέζα Μέι «έχασε και το στοίχημα» των προώρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το διακύβευμα της κάλπης. 

Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Βρετανία πιθανόν να οδηγήσει και σε κακό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε μια πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στην αποτυχία της Τερέζας Μέι να επιτύχει αυτοδυναμία. 

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη. Σύμφωνα δε με τη Citigroup, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JPMorgan.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin καλεί τους πολιτικούς να δώσουν άμεσα διαβεβαιώσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να επενδύουν απρόσκοπτα, ύστερα από τις πρόωρες εκλογές της Πέμπτης που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο