Κλείσιμο

Εκλογικό θρίλερ στη Βρετανία: Πύρρειος νίκη των Συντηρητικών

Εκλογική νύχτα θρίλερ στη Βρετανία καθώς τα exit poll και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν πως η Τερέζα Μέι κερδίζει τις εκλογές, χωρίς όμως να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, με τη τελευταία πρόβλεψη του BBC να δίνει 318 έδρες στους Συντηρητικούς και 267 στους Εργατικούς ενώ για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες.

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι αναμένεται να κερδίσουν 315-325 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία συνεχίζουν να ανακοινώνονται από τις εκλογικές περιφέρειες.

Με καταμετρημένες 582 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 279 έναντι των Εργατικών που έχουν 239, ενώ 33 έδρες έχει το σκωτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί 279
Εργατικοί 239
SNP 33
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10
Αλλοι 11

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν δείχνουν μια πιο αυξημένη δυναμική από ό,τι προβλεπόταν, ωστόσο, σε καμία περίπτωση η μάχη δεν έχει τελειώσει, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα  exit poll το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εξασφαλίζει  νίκη με μικρή διαφορά, στις 314 έδρες όταν χρειάζονται 324 έδρες στο κοινοβούλιο για την αυτοδυναμία, που αποτελείται από 650 μέλη. 

Το Εργατικό κόμμα φαίνεται να έχει μια δυναμική.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αυξημένη δυναμική των Εργατικών στη Σκωτία, παραδοσιακό προπύργιο τους, που όμως χάθηκε σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην ανάδυση του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) ως σημαντική δύναμη στη περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πάντα, φαίνεται να υπάρχει μείωση των εδρών και της δυναμικής των Σκωτσέζων Εθνικιστών, έναντι στους Εργατικούς, γεγονός που δίνει «αέρα στα πανιά» του Κόρμπιν.   

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, οι Εργατικοί έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, «κλέβοντας» αρκετές έδρες από τους Συντηρητικούς, με σημαντικότερη αυτή του Μπάτερσι, την οποία και έχασε η υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέιν Έλισον. Πρόκειται για την πρώτη υπουργό που χάνει την έδρα της. 

Οι ελπίδες των Συντηρητικών ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με τα exit polls, όπως συνέβη το 2015, σιγοσβήνουν.

Το Νιουκάστλ ανακοίνωσε πρώτο τα αποτελέσματά του φέτος, κόβοντας το νήμα πριν από την περιφέρεια του Σάντερλαντ, τον περσινό «πρωταθλητή». Στην περιφέρεια αυτή παραμένουν πρώτη δύναμη οι Εργατικοί, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους έναντι των Συντηρητικών.

Το ίδιο αίσιο αποτέλεσμα για τον Κόρμπιν βλέπουμε και στο Χιούτον-Σάντερλαντ, το οποίο ανακοίνωσε δεύτερο τα αποτελέσματά του.

Στο Σάντερλαντ Σέντραλ, επικράτησαν οι Εργατικοί, αλλά και το Σουίντον, η πρώτη περιφέρεια που «πήγε» στους Τόρις.

Σε συνολικά 15 περιφέρειες, οι 10 πήγαν στους Εργατικούς και οι 5 στους Συντηρητικούς. Μεταξύ των εδρών των τελευταίων βρίσκεται και εκείνη της περιφέρειας του Νούνιτον, η οποία «βγάζει» σταθερά τον νικητή των εκλογών σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις.

Από τις περιφέρειες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να έχει το Ντάρλινγκτον, μια περιφέρεια-κλειδί που οι Συντηρητικοί ήλπιζαν να κλέψουν από τους Εργατικούς, λόγω της δυνατής υποστήριξης του Brexit στην εν λόγω περιοχή. Δυστυχώς για το κόμμα της Μέι, ακόμα και σε αυτήν την περιφέρεια το κόμμα του Κόρμπιν κατάφερε να ενισχυθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της αντιπάλου του.

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα, όπως μετέδωσε το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll. 

Δύσκολη η αυτοδυναμία 

Δύσκολος διαφαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης για την Τερέζα Μέι εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, που δίνει προβάδισμα 48 εδρών στους Τόρις, μια «αδύναμη» λαϊκή εντολή συγκριτικά με αυτή στην οποία στόχευαν οι Συντηρητικοί.

Πηγή: skai.gr