Στο Στρασβούργο θα προσφύγει ο Μπρέιβικ για την «απάνθρωπη» κράτησή του

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει ο Άντερς Μπρέιβικ, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του που χαρακτηρίζει «απάνθρωπη».

Το 2011, ο Μπρέιβικ είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους και έναν χρόνο αργότερα καταδικαζόταν σε 21 χρόνια κάθειρξης (η μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία). 

Μετά την άρνηση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να εξετάσει την σχετική προσφυγή του, ο δικηγόρος του νεοναζί, Όινσταϊν Στόρβικ, δήλωσε πως ο πελάτης του θα προσφύγει στο Στρασβούργο «το συντομότερο δυνατό».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μπρέιβικ κρατείται σε συνθήκες «σχεδόν απόλυτης απομόνωσης» στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας της νήσου Ίλα - μία από τις πλέον σύγχρονες και πολυτελείς φυλακές παγκοσμίως.


Η βιβλιοθήκη της φυλακής στην οποία κρατείται ο Μπρέιβικ

Το ευρύχωρο κελί του αποτελείται από τρία δωμάτια, έκτασης οκτώ τετραγωνικών μέτρων το καθένα: ένα για να κοιμάται, ένα για να μελετά και ένα για να γυμνάζεται. Ο ίδιος διαμαρτύρεται ότι ο χώρος είναι συχνά κρύος και αναγκάζεται να φορά τρεις στρώσεις ρούχων, ενώ ενοχλείται και από το γεγονός ότι οι διακόπτες για το φως και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης είναι έξω από το κελί του, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να ζητά βοήθεια από κάποιον φρουρό, όταν θέλει να αλλάξει κανάλι ή να κοιμηθεί.


Ο χώρος μελέτης του Μπρέιβικ (πηγή AP)

«Πολύ αμφιβάλω, αν υπάρχουν χειρότερα σωφρονιστήρια στη Νορβηγία», έγραφε σε παλιότερη επιστολή του, στην οποία δεν άφηνε ασχολίαστη ούτε και την διακόσμηση του κελιού ή την θέα από τα τρία δωμάτια.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ ισχυρίζεται πως ο πελάτης του υποφέρει από «εμφανή ψυχικά τραύματα λόγω της απομόνωσης του (…) Η μόνη επίσκεψη που δέχτηκε από μη επαγγελματία [τα δύο πρώτα χρόνια της έγκλησης του] ήταν από την μητέρα του» λίγο πριν αυτή πεθάνει από καρκίνο, σημειώνει σε έγγραφο του.

Οι αρχές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί είναι «εντός των επιτρεπόμενων ορίων»: ο Μπρέιβικ μπορεί να μην έχει επαφή με άλλους κρατούμενος, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να συνομιλεί με φρουρούς και το προσωπικό των φυλακών.

Οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ενός «εξτρεμιστικού δικτύου» εκτός φυλακής από τον έγκλειστο Μπρέιβικ, εξηγεί η διοίκηση της φυλακής.

Έτσι, παρά τις διαμαρτυρίες της πλευράς Μπρέιβικ, το νορβηγικό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν παραβιάζεται κανένα από τα δικαιώματα του «μακελάρη της Ουτόγια».

Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Μπρέιβικ είχε τοποθετήσει έναν βομβιστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια Όσλο, και η έκρηξη που ακολούθησε στοίχισε τη ζωή σε οχτώ ανθρώπους.

Στη συνέχεια και ενώ παρέμενε ακόμη ασύλληπτος από τις νορβηγικές αρχές, ο Μπρέιβικ μετέβη αυθημερόν στην κατασκήνωση της νεολαίας του (τότε) κυβερνώντος Κόμματος των Εργατικών, στη νήσο Ουτόγια, όπου φιλοξενούνταν περίπου 600 μέλη της νεολαίας.

Παριστάνοντας τον αστυνομικό για να δικαιολογήσει τον οπλισμό του, προχώρησε σε μία μαζική σφαγή, πυροβολώντας και σκοτώνοντας εν ψυχρώ 69 ακόμη ανθρώπους.


Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Μπρέιβικ στη νήσο Ουτόγια








Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας