Κλείσιμο

Η Ντόχα απευθύνει έκκληση για διάλογο και ζητεί μεσολάβηση του Κουβέιτ

Έκκληση για «ανοικτό και ειλικρινή» διάλογο για τη έξοδο από την κρίση, απηύθυνε την Τρίτη το Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και έχει απομονωθεί διπλωματικά από τις περισσότερες χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συνέχεια των κυρώσεων, μπλόκαραν καταρινές εξαγωγές αλουμινίου, ενώ η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα γραφεία του καταρινών συμφερόντων τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στη χώρα. 

Το Κατάρ προσβλέπει πλέον στην μεσολάβηση του Κουβέιτ που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα. Στα σούπερ μάρκετ σημειώνονται ουρές υπό το φόβο της έλλειψης τροφίμων. 

Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύχτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση, καθώς ο εμίρης του Κουβέιτ του ζήτησε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην πάρει κάποιο μέτρο που θα προκαλέσει την κλιμάκωση της κρίσης.

Image result

Νωρίτερα, σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Tο μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποίησε.

«Ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ λύση» διαμηνύει από την πλευρά της η Τεχεράνη στις χώρες που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις και επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ. Το Ιράν έχει αναλάβει έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης έχει αναλάβει και η Άγκυρα, μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ