Κλείσιμο

Κατάρ: Ερωτήματα για το μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Tο μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποιεί το Κατάρ, μετά την απόφαση άλλων κρατών του Συμβουλίου (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν) αλλά και άλλων χωρών, (Υεμένη, κυβέρνηση Ανατολικής Λιβύης) να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ντόχα.

Σε συνέντευξή του στο καταρινών συμφερόντων δίκτυο Al Jazeera, o υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπνουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θέτει ερωτήματα για το μέλλον των εθνών που είναι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «τα οποία ουσιαστικά είναι ένας λαός που μοιράζεται την ίδια γλώσσα και εκτεταμένους οικογενειακούς δεσμούς».

«Απορρίπτουμε το γεγονός ότι κάποιοι στο ΣΣΚ προσπαθούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στο Κατάρ ή προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του. Αυτό απορρίπτεται. Αλλά συνολικά, πιστεύουμε ότι τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό γι' αυτό το Συμβούλιο» δήλωσε ο καταρινός υπουργός Εξωτερικών.

«Αν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι για αυτή την κρίση θα μπορούσαν να συζητηθούν στη σύσκεψη του ΣΣΚ που έλαβε χώρα πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε ή συζητήθηκε… Επίσης δεν ειπώθηκε τίποτα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής-ισλαμικής-αραβικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ (σ.σ στην οποία παρέστη ο Ντόναλντ Τραμπ). Επομένως, δεν υπήρξε τίποτα που να συζητήθηκε σε αυτές τις συσκέψεις, και δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι έμελλε να ξεσπάσει κρίση» δήλωσε ο αλ Θάνι.

Σύμφωνα με τον Καταρινό υπουργό, «αυτό δείχνει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης [που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] χάλκευσαν ειδήσεις και ψέματα εναντίον του Κατάρ. Αυτή η εκστρατεία για τα μέσα ενημέρωσης έλαβε χώρα μόνο μετά το περιστατικό της κυβερνοπειρατείας». Σημειώνεται ότι στις 24 Μαΐου το Κατάρ ανακοίνωσε ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας, με συνέπεια την έντονη αντίδραση άλλων χωρών του Κόλπου.

Η μαζική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης κατά του Κατάρ, συνέχισε ο υπουργός του Καρτάρ, προσβάλλει τη χώρα μας και τους ηγέτες τις ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΣΣΚ… Δεν οδηγηθήκαμε σε αυτόν τον δρόμο εμείς στο Κατάρ. Αντιμετωπίσαμε το θέμα με υπομονή και σοφία.

Όπως ανέφερε ακόμα ο αλ Θάνι, το Κατάρ είναι θύμα εκστρατείας δυσφήμισης, δηλώνοντας ότι η συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις στο Κατάρ ως αποτέλεσμα της κρίσης είναι ανακριβής. «Μας επηρεάζει μόνο όσον αφορά τα χερσαία σύνορά μας με τη Σαουδική Αραβία. Πέραν αυτού, δεν επηρεαζόμαστε, αφού εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στον κόσμο μέσω των διεθνών θαλάσσιων λωρίδων και του διεθνούς εναέριου χώρου» εξήγησε.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης με το Κατάρ αναλαμβάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.
Πηγή: skai.gr