Πούτιν για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές: Θυμάστε τον Κένεντι;

Τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το 1963, επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να αποκρούσει τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, υπονοώντας ενδεχόμενη ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σε μεγάλη συνέντευξή του στο NBC ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «υπάρχει μια θεωρία ότι η δολοφονία του Κένεντι σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ… Εάν αυτή η θεωρία είναι σωστή, και δεν μπορεί κανείς να την αποκλείσει, τι μπορεί να είναι πιο εύκολο στο σημερινό πλαίσιο από το να μπορεί να βασιστεί κανείς σε τεχνικές δυνατότητες διαθέσιμες στις μυστικές υπηρεσίες για να οργανώσει κάποια επίθεση με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή κάνει αναφορές στη Ρωσία».

«Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επομένως», συνέχισε, «αν κάποιος, και δεν λέω ότι το κάναμε εμείς — εμείς δεν κάναμε καμιά παρέμβαση — αν κάποιος επηρεάσει με κάποιο τρόπο, ή προσπαθήσει να επηρεάσει, ή πάρει μέρος με κάποιο τρόπο στην αμερικανική πολιτική διαδικασία, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσβάλλονται» δήλωσε με νόημα ο Πούτιν. «Ποιος μιλάει; Ποιος προσβάλλεται επειδή αναμιχθήκαμε; Εσείς επεμβαίνετε συνέχεια» παρατήρησε. Αν αυτό ακούγεται σαν «δικαιολογία», συμπλήρωσε, «δεν είναι. Είναι η διαπίστωση ενός γεγονότος».

«Κάθε δράση έχει αντίδραση, αλλά, ξανά, δεν είχαμε ανάγκη να το κάνουμε αυτό. Δεν σας το λέω χωρίς λόγο, τόσο σε εσάς όσο και σε άλλα στελέχη των ΜΜΕ, πρόσφατα ήμουν στη Γαλλία, όπου είπα τα ίδια πράγματα. Οι πρόεδροι έρχονται και φεύγουν, τα κόμματα έχουν την εξουσία και μετά τη χάνουν. Αλλά η βασική πολιτική τροχιά δεν αλλάζει. Έχουμε σχηματίσει μια ιδέα σε αδρές γραμμές για το τι θα γίνει. Και υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν το θέλαμε, δεν θα είχε νόημα να αναμιχθούμε», επέμεινε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει δει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έχουν στη διάθεσή τους υλικό με το οποίο θα μπορούσαν να εκβιάσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Έκανε δε λόγο για «ανοησίες».

Πρόσθεσε ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση για την πρόταση που φέρεται να έκανε ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για τη δημιουργία ενός μυστικού διαύλου επικοινωνίας του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ακόμα ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ παρά το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Eξάλλου, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι δεν μίλησε σχεδόν καθόλου με τον τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, όταν παρακάθισε μαζί του σε δείπνο στη Μόσχα το 2015.

Τέλος, ο ρώσος πρόεδρος είπε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει οποιονδήποτε εταίρο θέλει την αποκατάσταση επαφών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ