Mέι: Υπερβολική η ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας - Κανονικά οι εκλογές

Για σκλήρυνση της αντιτρομοκροματικής νομοθεσίας προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, η οποία ενδεχομένως να αγγίξει και ευαίσθητα θέματα δικαιωμάτων, προϊδέασε στο διάγγελμά τη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπερβολική ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας». Η δήλωση της πρωθυπουργού έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε μετά από σύσκεψη της επιτροπής Cobra.

Λίγες ώρες μετα τη διπλή τρομοκρατική επίθεση με επτά νεκρούς στο Λονδίνο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτείνει την αναθεώρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, αλλά και, αυστηρότερους κανόνους στο ίντερνετ και μεγαλύτερες ποινές για ορισμένα αδικήματα.  

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι χρειάζονται να γίνουν σημαντικές αλλαγές για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας μιλώντας για ανάληψη δράσης στην πατρίδα. «Αυτό θα απαιτήσει κάποιες δύσκολες συζητήσεις που θα προκαλέσουν αμηχανία» ήταν η αποστροφή της που προκάλεσε αίσθηση.

«Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας, για να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία έχει τις δυνάμεις που χρειάζεται» ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε δε, η βρετανική αστυνομία κατόρθωσε να σταματήσει πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις από το Μάρτιο του 2017. «Βλέπουμε ένα νέο στυλ επίθεσης… Ο ένας αντιγράφει τον άλλο» δήλωσε για τους δράστες. 

Η κα Μέι επιβεβαίωσε πως οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε επτά και οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε 48, πολλοί εκ των οποίων διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις επιθέσεις των τελευταίων τριών μηνών στη Βρετανία δε συνδέονται άμεσα, είπε η κα Μέι, συνδέονται ως προς τη στρεβλή ιδεολογία από την οποία εκπορεύονται, αυτή του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Σε πολύ αυστηρό τόνο η κα Μέι είπε ότι η ιδεολογία αυτή πρέπει να ηττηθεί, κάτι που σημαίνει πέρα από την αντιτρομοκρατική στρατηγική και μια προσπάθεια να πειστούν για την ανωτερότητα των βρετανικών αξιών όσοι δεν τις ασπάζονται.

Η Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης σε διεθνή συνεργασία για περιορισμό του πεδίου δράσης των εξτρεμιστών στο διαδίκτυο. Τάχθηκε υπέρ μίας αναθεώρησης της βρετανικής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί η νέα συνθέτη απειλή, με μέτρα όπως η παράταση του χρονικού ορίου κράτησης υπόπτων, ακόμα και για φαινομενικά ελαφρύτερα τρομοκρατικά αδικήματα.

«Αρκετά πια», είπε η κα Μέι, τονίζοντας ότι τα πράγματα ως προς την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού πρέπει να αλλάξουν.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή της διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη και πως η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο, μετά από ένα διάλειμμα σήμερα Κυριακή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε και πάλι θύμα βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης... Θα συνασπιστούμε, και ενωμένοι, θα αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας» διεμήνυσε. 

Από μεριάς του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κορμπίν δήλωσε στο κανάλι Sky News ότι το Εργατικό κόμμα αναστέλλει προσωρινά την προεκλογική του εκστρατεία λόγω της επίθεσης, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή η απόφαση δεν θα διαρκέσει πολύ. 


Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός