Κλείσιμο

Κυπριακό: Αισιόδοξος για λύση παρά τις δυσκολίες ο Αναστασιάδης

«Αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να μεταβούμε στη Γενεύη και να εμπλακούμε σε μία διαδικασία, η οποία θα έχει λυσιτελή χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της πρότασης που κατέθεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη καθώς το αργά βράδυ της Κυριακής θα έχουν δείπνο εργασίας με τον ΓΓ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Όπως είπε ο κύπριος πρόεδρος πρόκειται για πρόσκληση από τον κ Γκουτιέρες που αποδέχθηκε με ικανοποίηση, καθώς θα έχει την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να θέσει ενώπιον του, όλα τα πρόσφατα δεδομένα και να αναλύσω τις σκέψεις του για το τι μέλλει γενέσθαι στο κυπριακό και να διαπιστώσουν όλοι - και η Τουρκία- πραγματικά επιθυμούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία».

Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμά «ως θετικό το ενδιαφέρον του κ. Γκουτιέρες, του οποίου έχουμε δει δείγματα γραφής της προσέγγισής του και ευελπιστώ ότι μέσα από τη συζήτηση θα δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που επικαλείται το ΡΙΚ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να υπάρξει συνάντηση και με τον Ντόναλντ Τραμπ ή ο Αμερικανός πρόεδρος να παρευρεθεί για λίγα λεπτά στη συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αναχωρήσει από τα Κατεχόμενα εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει όλα τα θέματα και να υπάρξει κατάληξη. Όπως είπε «στόχος του είναι να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για τη Γενεύη».

Πηγή: skai.gr