Επτά οι νεκροί στις δύο επιθέσεις στο Λονδίνο - Νεκροί και οι δράστες

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία από το 2005

Νύχτα τρόμου βίωσε και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο, σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά του Λονδίνου παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρεις δράστες πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν θανάσιμα από τις αρχές. Η Κρεσίντα Ντικ διευκρίνισε ότι οι αρχές θεωρούν πως δεν υπάρχουν άλλοι δράστες πέραν των τριων που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών. 

O νέος γύρος τρομοκρατικών επιθέσεων οδήγησε τα περισσότερα κόμματα στην απόφαση να
 αναστείλουν για την Κυριακή την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα. Δεν ενισχύθηκε πάντως το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης κατά την οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.


ΑΡ Photo/ Gabriele Sciotto

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι διακομίστηκαν σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας. Σε άλλους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες επί τόπου. Mεταξύ των τραυματιών είναι μεταξύ άλλων Γάλλοι και Αυστραλοί πολίτες.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε νωρίτερα πως οι δράστες εντοπίστηκαν και οι αστυνομικοί τους πυροβόλησαν και τους τραυμάτισαν θανάσιμα οχτώ λεπτά μετά την πρώτη κλήση που δέχθηκε. Οι τρομοκράτες ήταν ζωσμένοι με γιλέκα που φαινόταν ότι είχαν εκρηκτικό μηχανισμό αλλά αποδείχθηκαν ψεύτικα. Όπως ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή της Σκότλαντ Γιάρντ Μαρκ Ρόουλι,  οι βρετανικές αρχές εξετάζουν αν ήταν μέλη ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου. 



Ο πρώτος συναγερμός σήμανε μετά από καταγγελίες ότι βαν ανέπτυξε ταχύτητα, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζούς στην εμβληματική Γέφυρα του Λονδίνου. Κατόπιν δυο άτομα βγήκαν από το όχημα, και άρχισαν να μαχαιρώνουν περαστικούς μεταξύ αυτών και έναν αστυνομικό φωνάζοντας συνθήματα όπως "ο Αλλάχ είναι μεγάλος". Λίγη ώρα αργότερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά μαχαιρώματα στην κοντινή λαϊκή αγορά Μπόροου Μάρκετ, όπου στη συνέχεια σημειώθηκαν πυροβολισμοί.

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αν και οπαδοί του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτος πανηγυρίζουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

https://www.skai.gr/files/1/aalex10/londonbridge3620172.jpg
Dominic Lipinski/PA via AP

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες: Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ το Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα λίγο μετά από συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Τα γεγονότα στο Λονδίνο έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, και πέντε ημέρες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Dominic Lipinski/PA via AP

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έκανε λόγο για απεχθές περιστατικό. Η κ. Μέι θα προεδρεύσει την Κυριακή συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής εκτάκτων αναγκών Cobra.

Για «εσκεμμένη και άνανδρη επίθεση εναντίον αθώων λονδρέζων» και επισκεπτών που είχαν βγει για το σαββατόβραδο έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν.

Μετά το χτύπημα στο Μάντσεστερ η κυβέρνηση είχε ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, που σημαίνει ότι νέο χτύπημα θεωρείται επικείμενο, όμως δύο ημέρες αργότερα αναθεώρησαν το επίπεδο κατά μία βαθμίδα προς τα κάτω.


AP Photo/ Matt Dunham


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος όμως παράλληλα στο αντιμεταναστευτικό διάταγμά του, που έχει μπλοκαριστεί δικαστικά.

«Η Γαλλία στέκεται περισσότερο παρά ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου» διαμήνυε μέσω Twitter ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Παρακολουθώ τα νεότερα περιστατικά στο Λονδίνο με φρίκη. Οι σκέψεις και οι προσευχές [μας] είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Παρακαλώ να μείνετε ασφαλείς», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Πηγή: skai.gr