Ο Τραμπ «θα αποφασίσει» αν θα μπλοκάρει την κατάθεση Κόμεϊ στο Κογκρέσο

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, από το να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με τις έρευνες για επαφές συνεργατών του αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της συμβούλου του κ. Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. Ο κ. Τραμπ έχει τυπικά το δικαίωμα να αποτρέψει την κατάθεση Κόμεϊ επικαλούμενος τα «εκτελεστικά προνόμια» που του παρέχει ο θώκος του.

Αρχικά η κ. Κόνγουεϊ δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος θα παρακολουθεί την κατάθεση, όμως όταν της ζητήθηκε να απαντήσει ευθέως για το εάν ο πρόεδρος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τα εκτελεστικά του προνόμια απέφυγε να απαντήσει δεσμευτικά: «Αυτή η απόφαση εναπόκειται στον πρόεδρο», είπε λακωνικά.

Ο κ. Κόμεϊ είναι προγραμματισμένο να καταθέσει δημοσίως και κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Κόμεϊ αναμένεται να επιβεβαιώσει πολύκροτο δημοσίευμα των New York Times, που θέλει τον πρόεδρο να είχε ζητήσει από το FBI τη διακοπή των ερευνών με αντικείμενο τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν.

Ο κ. Φλιν υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο, πριν συμπληρώσει έναν μήνα θητείας, αφού παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει με ακρίβεια τον Λευκό Οίκο για τις επικοινωνίες του με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ.

Ο κ. Κόμεϊ, επικεφαλής της έρευνας του FBI πάνω στις επαφές της καμπάνιας Τραμπ με τη Μόσχα, απολύθηκε αιφνιδιαστικά τον Μάιο με εντολή του ίδιου του προέδρου.

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Τραμπ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC πως «αυτό το πράγμα με τη Ρωσία» επηρέασε την απόφασή του να αποπέμψει τον κ. Κόμεϊ, αν και προηγουμένως ο Λευκός Οίκος είχε αποδώσει την απόλυση στους κακούς χειρισμούς του FBI στην υπόθεση με τα email της Χίλαρι Κλίντον.
Πηγή: skai.gr