Κλείσιμο

Bρετανία: Mόλις 3% η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της διαφοράς μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών δείχνει η δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου το κυβερνών κόμμα της Τερέζα Μέι συγκεντρώνει 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη για τους Εργατικούς σε δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας από τον Φεβρουάριο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου στα μέσα Απριλίου οι Τόρις προηγούνταν με 24%.

Η κα Μέι συνεχίζει να έχει προβάδισμα έναντι του κ. Κόρμπιν στα ποσοστά προσωπικής δημοτικότητας, με το 43% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι τη θέλουν ως πρωθυπουργό έναντι 30% για τον αριστερό πολιτικό.

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων που άρχισε να συντελείται μετά από την αρνητική υποδοχή του μανιφέστου των Συντηρητικών και ιδίως των προτάσεων του κόμματος για την κάλυψη του κόστους της κοινωνικής περίθαλψης από ιδιώτες.

Η YouGov προκάλεσε αίσθηση την Τετάρτη με μία δημοσκόπηση που βασίστηκε σε διαφορετική μεθοδολογία από την καθιερωμένη, με συνεντεύξεις 50.000 ψηφοφόρων από περιφέρεια σε περιφέρεια, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί όχι μόνο δε θα αυξήσουν σημαντικά την κοινοβουλευτική τους δύναμη όπως προβλέπουν όλες οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν 20 έδρες και μαζί την αυτοδυναμία που απολάμβαναν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε άλλες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Kantar Public δίνει στους Συντηρητικούς 43% και στους Εργατικούς 33%. Στο 10% δίνουν τη διαφορά και οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ICM και της ComRes.

Δημοσκόπηση της Panelbase δείχνει μπροστά τους Συντηρητικούς με 48% έναντι 33% των Εργατικών, διαφορά αυξημένη κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, στη νεότερη δημοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μεθοδολογία, καθώς προβλήθηκαν οι απαντήσεις μόνο εκείνων που δηλώνουν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν. Με βάση τη μεθοδολογία της προηγούμενης εβδομάδας η διαφορά όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά έχει πέσει στο 6%.

Την Πέμπτη τόσο η Τερέζα Μέι όσο και ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα στρέψουν την προσοχή τους στο Brexit. Η κα Μέι θα καλέσει τους ψηφοφόρους να την εμπιστευθούν ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και ο κ. Κόρμπιν θα αναπτύξει το σχέδιο του κόμματός του για τις διαπραγματεύσεις αυτές. Οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους θα αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, μόλις 11 ημέρες μετά από τη διενέργεια των εκλογών.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο