H Άγκυρα πιστεύει ότι οι Γκιουλενιστές συνεργάζονταν με πολλές ξένες χώρες

Δεσμούς και στενή συνεργασία με πολλές ξένες υπηρεσίες στην Ευρώπη διατηρούσαν τα μέλη της οργάνωσης των Γκιουλενιστών FETO υποστηρίζει σε έκθεσή της η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT). Η έκθεση κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της γείτονος, και επιβεβαιώνει ανάλογες κατηγορίες που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Όπως σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Sabah, «παρότι η έκθεση δεν γίνεται πιο συγκεκριμένη, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και ‘’ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες’’» είναι γνωστό ότι «έχουν απαντήσει θετικά στα αιτήματα των μελών της FETO για άσυλο».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της MIT, οι τεχνικές κατασκοπίας που χρησιμοποιούν οι Γκιουλενιστές για τη συλλογή πληροφοριών μέσω παράνομων υποκλοπών και άλλων παράνομων μέσων υποδεικνύουν ότι συνεργάζονταν με πολλές μυστικές υπηρεσίες υπό ισχυρή εξωτερική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκθεση της MIT αποκαλύπτει τους συνδέσμους της FETO με ορισμένες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών χωρίς να τις κατονομάζει ευθέως. Η έκθεση αποφαίνεται κατηγορηματικά ότι η FETO κατάφερε να παγιώσει την εξουσία της με την πάροδο των χρόνων επεκτείνοντας την επιρροή της στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο χάρη σε εξωτερική υποστήριξη.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σημειώνει ότι οργανώσεις όπως η FETO, που διαμορφώνει σχέσεις με εκπαιδευτικά ιδρύματα, οικονομικούς κύκλους και δημοσιογραφικούς κύκλους στις χώρες στις οποίες λειτουργεί, δεν θα μπορούσε να διεξάγει τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να τραβήξει την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, αυτές οι ξένες υπηρεσίες θα γνώριζαν σίγουρα τις προσπάθειες της FETO για άντληση χρημάτων στις χώρες αυτές μέσω δωρεών και άλλων φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

«Η FETO εφάρμοσε μια διαφορετική στρατηγική σε αντίπαλες χώρες που φαινομενικά ενοχλούνται από την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και τις βελτιώσεις της στον τομέα της οικονομίας και της πολιτικής. Σε αυτές τις χώρες, η FETO επιδίωξε να αναπτύξει τους δεσμούς της με τις χώρες βάσει της αντιτουρκικής στάσης τους» υποστηρίζει η MIT.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι πολλά πρώην μέλη της FETO, που εργάστηκαν σε σημαντικές δημόσιες θέσεις στο τουρκικό κράτος, ήρθαν σε επαφή με πολλές ξένες υπηρεσίες μετά την απόλυση τους από τις θέσεις τους.
Πηγή: skai.gr