Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα

Πέθανε στα 83 του έτη ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που ακολούθησε μιας εγχείρησης στην οποία υπεβλήθη πρόσφατα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

Ο Νοριέγκα ήταν βασικός σύμμαχος των αμερικανικών αρχών (CIA) και κυβέρνησε τον Παναμά από το 1983 έως το 1989, χωρίς να έχει ποτέ εκλεγεί. Μετακινήθηκε από την εξουσία με τη βία το 1989 όταν αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στον Παναμά, ανατρέποντας τη διεφθαρμένη του κυβέρνηση.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές στο Μαϊάμι και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της εγκληματικής του δραστηριότητας είχε συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Απελευθερώθηκε έπειτα από 21 χρόνια χάρη στην καλή του διαγωγή, προτού εκδοθεί το 2010 στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών.

Το 2011 εκδόθηκε από το Παρίσι στον Παναμά για να εκτίσει τρεις 20ετείς ποινές για τον ρόλο του στην εξαφάνιση αντιφρονούντων, κάτι που πάντα αρνούνταν.

O πρώην δικτάτορας αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο ώστε να προετοιμαστεί για την εγχείρηση.



Πηγή: skai.gr