Οργή στη Γαλλία για το βανδαλισμό του τάφου του Σαρλ ντε Γκολ

Οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο βανδαλισμός του τάφου του Σαρλ ντε Γκολ, ηγέτη της γαλλικής αντίστασης εναντίον των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδρυτή της υφιστάμενης Πέμπτης Δημοκρατίας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο, στο νεκροταφείο του χωριού Κολομπέ-λε-ντεζ-Εγκλίζ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι θαμμένος ο πρώην στρατηγός και πρόεδρος.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κάμερες ασφαλείας κινηματογράφησαν έναν δράστη, περίπου 30 ετών, να σκαρφαλώνει στον τάφο και στη συνέχεια να κλωτσά επανειλημμένα τον σταυρό, έως ότου αυτός αποκολλήθηκε από τη βάση του.

Στη συνέχεια, ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το νεκροταφείο, και στο οποίο τον περίμενε ένα ακόμα άτομο, ενδεχομένως γυναίκα. Η Αστυνομία αναζητεί τους δύο εμπλεκόμενους, αν και έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί καμία σύλληψη.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο για τη διαλεύκανση του εγκλήματος όσο και για την αποκατάσταση του σταυρού. Σημειώνει ακόμα πως η «μνήμη και η μορφή» του πρώην προέδρου είναι κάτι αγαπητό για όλους τους Γάλλους.

«Θλίψη και θυμός, ο βανδαλισμός του τάφου του στρατηγού ντε Γκολ είναι μία ενέργεια ενάντια στη Γαλλία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Το περιστατικό καταδίκασαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Ο βανδαλισμός του τάφου του στρατηγού ντε Γκολ είναι μία πράξη απόλυτα καταδικάσιμη και τελείως ποταπή», δήλωσε από την πλευρά της η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.
Πηγή: skai.gr